Читај ми!

Најчешћи злостављачи старих лица њима најближе особе, насиље није ствар породице

Сваки пети становник Србије има више од 65 година, а подаци показују да је насиље над старијима у сталном порасту. Поред физичког, они трпе и економско злостављање и занемаривање. Сваки атак на достојанство, све оно што вређа, психички и физички је насиље. Најчешћи злостављачи су њима најближе особе и оне које су им најдраже – партнери, супружници, деца, унуци, особе од поверења. Насиље није ствар породице и не треба да се решава у породичном кругу, каже Надежда Сатарић из Удружења "Амити".

Међу старијима жене су чешће жртве насиља него мушкарци и за многе од њих то је наставак насиља које су трпеле раније.

"Жене, посебно у сеоским срединама, веома тешко препознају чак и физичко насиље, да не причамо о економском искоришћавању, занемаривању њихових потреба, психолошком и сексуалном злостављању", истиче Сатарићева.

Према њеним речима, у градовима је ситуација нешто другачија, али када су у питању најстарији, посебно жене, мора сваки дан да се говори шта је све насиље, који су то облици понашања према њима и да се понавља да насиље није ствар породице и да ти не треба да се решава у кругу породице.

Додаје да је насиље законом забрањено и да треба да се пријављује и тражи помоћ како због самих жена тако и због њихових насилника јер ће можда отићи да се лече или ће имати обавезну меру лечења.

"Женама говорим да је сваки атак на достојанство, све оно што вређа, психички и физички је насиље. Треба га пријављивати и за то служи полиција, центри за социјални рад, изабрани лекари. Када постоји физичко насиље обавезно је да жртве насиља оду код лекара да би идентификовали повреде", истиче Надежда Сатарић из Удружења "Амити".

Додаје да се насиље може пројавити на телефоне 192 и 0800 100 600 или рећи некој блиској особи па да она пријави насиље.

"Ови телефони функционишу 24 сата и надлежни ће сигурно одреаговати. Тиме ће се спасити малтретирања, спасиће им и њихово здравље, јер ако учестало трпе насиље њихово здравствено стање се погоршава", поручује Надежда Сатарић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво