Читај ми!

Нови календар: Уместо јесењег распуста продужени викенд

У новом Просветном гласнику објављени су календари образовно-васпитног рада основних и средњих школа за школску 2022/2023. годину, у коме ће уместо јесењег распуста, основци имати продужени викенд у трајању од три дана.

Како је речено Танјугу у ресорном Министарству, у новембру се увек један дан везивао за 11. новембар, сходно томе ако тај дан пада у петак, ђаци ће имати само продужени викенд.

У календару пише да прво полугодиште за основце почиње у четвртак, 1. септембра, а завршава се у петак, 30. децембра.

Друго полугодиште је од 23. јануара 2023. године и завршава се 6. јуна за осмаке, односно 20. јуна за ученике од првог до седмог разреда.

Наводи се да је, у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да школе остваре обавезне облике образовно-васпитног рада у пуном броју наставних седмица и наставних дана на годишњем нивоу, могуће одступање до пет одсто од утврђеног броја петодневних наставних седмица, односно наставних дана.

План и програм наставе и учења за основну музичку и основну балетску школу остварује се према годишњем плану рада школе у петодневним или шестодневним наставним седмицама, у складу са законом.

Зимски распуст траје од 2. до 20. јануара, а пролећни распуст од 10. до 18. априла 2023. године.

За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње 21. јуна 2023. године, а завршава се 31. августа.

За осмаке летњи распуст почиње по завршетку завршног испита и завршава се 31. августа 2023. године.

И за средњошколце прво полугодиште почиње 1. септембра 2022. године, а завршава се 30. децембра. Друго полугодиште је од 16. јануара 2023. године, а завршава се 20. јуна.

Друго полугодиште за ученике  четвртог разреда гимназије завршава се 23. маја, а за ученике трећег разреда трогодишњег и четвртог разреда четворогодишњег образовања стручних школа 30. маја.

Друго полугодиште за ученике првог и другог разреда трогодишњег, односно првог, другог, трећег разреда четворогодишњег образовања стручних школа, завршава се најкасније 15. августа.

Зимски распуст је од 2. до 13. јануара, а пролећни од 10. до 18. априла.

За ученике  првог, другог и трећег разреда гимназије и четворогодишњих средњих стручних школа и ученике првог и другог разреда трогодишњих средњих стручних школа, летњи распуст је од 21. јуна до 31. августа.

За ученике четвртог разреда гимназије, четвртог разреда четворогодишњих и трећег разреда трогодишњих средњих стручних школа, летњи распуст почиње по завршетку матурског/завршног испита и завршава се 31. августа.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво