Читај ми!

Прошла година најуспешнија за филантропе – где је упућена највећа новчана подршка

Не рачунајући пандемијску 2020. годину, претходна година била је најуспешнија за филантропску заједницу од када бележимо податке о доброчинству подаци су организације "Kаталист Балканс". Убедљиво највећа подршка пружена је здравству. Највише новца издвојено је преко непрофитних организација, које су у највећем броју подржали грађани, док су корпоративна давања углавном била усмерена ка државним институцијама.

"Суперхерој" у онлајн свету Нурдору је за време пандемије донео четири милиона динара за првих месец и по дана продаје одеће. Тако донације за децу оболелу од рака, уз помоћ дигиталне платформе, нису заустављене ни током пандемије.

"Сада смо опет објавили пролећну колекцију тако да очекујем да ћемо у наредним данима имати пресек и за њу биће негде сличан износ средстава тако да заиста показује да је могуће и да нам је тај канал донација заиста јако важан и да је људима некако са две године епидемије постало доста доступно једноставно, лако да донирају онлајн тако да заиста смо некако нашли прави тренутак да се таква прича покрене", рекла је Тамара Кларић из Нурдора.

Прошле године покренули су се и грађани, и компаније, и непрофитне организације. За разлику од 2020. године, масовна давања грађана поново су постала доминантан извор подршке. Највећи број донација био је у Београду. Само на Новом Београду – 4,7 добротворних акција на 1.000 становника.

"Прошле године је пре свега обележила кампања 'Спасимо храну, спасимо хуманост' која је имала за циљ да подигне свест о значају донирања хране и о ситуацији у којој услед плаћања ПДВ-а. Ми имамо мање донација хране него што бисмо имали када ПДВ не бисмо наплаћивали донацијом хране којој истиче рок, мада осим тога пословни сектор је пружио помоћ у лечењу неких ретких болести које можда раније нису биле заступљене као и велика кампања која се одвијала везана за ментално здравље за психолошку помоћ грађанима и шире", навео је Вук Вуковић из организације "Каталист Балканс".

"Преко фондације 'Буди хуман' поклоњено преко 24 милиона евра, када говоримо о организацијама које прикупљају хуманитарну помоћ. Наравно ту је и Нурдор који је одрадио фантастичан посао за свој родитељске куће. Од компанија бисмо могли да издвојимо на првом месту 'Нордеус' који приликом аквизиције издвојио три милиона долара за оснивање своје фондације која ће се бавити образовањем. Дакле, то је највећа донација коју смо икад регистровали у последњих девет година", рекао је Милош Јанковић из организације "Каталист Балканс".

Из ове организације кажу, грађани имају поверења. Међутим, и упозоравају – проверите кампање којима ћете се прикључити.

"Kако организације да очувају поверење грађана? Тако што ће бити потпуно транспарентне. На neprofitne.rs можете пронаћи како они троше те буџете, а на платформи donacije.rs можете за сваку акцију видети колико је прикупила, ко су били донатори и како је тај новац потрошен до последњег динара", додао је Јанковић.

Србија је скочила са 129. места на 48. место на Глобалној филантропској листи. У региону, Србија је у просеку, са око 6,2 евра донација по становнику.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво