Читај ми!

Ученицима из Пожаревца стигла пословна понуда из Будимпеште

Петоро ученика Економско-трговинске школе у Пожаревцу добило је понуде за посао у Будимпешти док су били на пракси у оквиру Ерасмус пројекта "Не учимо за школу, већ за живот".

Након две године пандемије током којих су једва ишли у школу, петнаесторо ученика Економско-трговинске школе у Пожаревцу са смерова кувар и комерцијалиста добили су прилику да своје знање тестирају током две недеље праксе у најбољим ресторанима и компанијама у Будимпешти.

"Највише ме изненадило то што су они на послу опуштени, нису везани стриктно за рад. На посао долазе онолико колико треба да раде и сасвим је пријатна атмосфера у канцеларији", каже Анита Пешић, трећа година смера комерцијалиста.

"Оно што могу рећи да нам је ова пракса свакако помогла за наше даље школовање. Схватили смо шта заправо желимо. Новина за нас је графички дизајн. Радили смо каталоге, рекламе за различите производе, ажурирање цена, ажурирање података", додаје Нина Цвејић, трећа година смера комерцијалиста.

Колико ће им ова пракса променити начин размишљања, рада, па можда и живот доказ је петоро кувара који су добили понуде за посао у првокласним ресторанима у којима су радили.

"Последњег дана нам је шеф изјавио да сам добио посао. После мог школовања и факултета пошто сам планирао да одем на факултет, да упишем гастрономију. Вероватно ћу отићи да радим у ресторану Џејмија Оливера", додаје Алекса Јанковић, друга година смера кувар.

"Применила бих то да мање користим хлеба, јер сам приметила тамо да ми је било доста лакше, треба да користим више зачина, јер ми овде у Србији само вегета, со, бибер, док они тамо имају још доста зачина", наглашава Тијана Симић, трећа година смера кувар.

Пракса у Европској унији није била важна само због стручног усавршавања, већ и због упознавања са другом културом и заједничким животом у милионском граду.

"Имали су прилику да доживе јавни превоз, да виде како изгледа европски град који пуно улаже у екологију, пуно води рачуна о комуналном реду, јер је то на првом месту тамо и поред језичке баријере имали су невероватну прилику да се опробају у комуникацији", поручује Мирослав Милутиновић, професор.

За школу је овај "Ерасмус" пројекат пре свега мерило знања, јер је доказао да су њихови ученици пођеднако успешни у земљи и у иностранству, али и својеврсна мотивација за будуће генерације.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво