Читај ми!

Од ковида до мајмунских богиња – и лажне вести могу угрозити здравље

Пандемија коронавируса је прва пандемија током које је дошло до великог ширења информација преко друштвених мрежа, а сада се слично догађа и са мајмунским богињама. Дезинформација у једној земљи може да се прошири за неколико секунди широм света и прави је изазов да се прате све те лажне информације и да се реагује на то, каже Кристијана Салви из Светске здравствене организације.

Кристијана Салви из Светске здравствене организације каже да је инфодемија права претња по здравље људи и додаје да постоје три врсте лажних информација.

"Прва је дезинформација и то је у суштини лажна, нетачна информација. Друга је намерно ширење лажних информација и то је најопасније и трећа врста су гласине које су често део културних веровања и традиције", објашњава Салви.

Према њеним речима, инфодемија је највећи изазов са којим се СЗО суочила током епидемије ковида.

"Инфодемија је превише информација и људи не могу да пронађу праве информације којих  треба да се држе да би заштитили своје здравље. У том мноштву постоје и лажне информације које су најгоре јер наводе на погрешне и штетне одлуке. Лажна информација није ништа ново, али је ковид обезбедио простор за олују инфодемије, да се шири Европом и светом", истиче Кристијана Салви.

Наглашава да је на почетку пандемије био мањак информација и епидемија је била нешто ново. Људи нису схватали да ковид није бактеријска инфекција, већ вирусна или су мислили да ће се ширити уједом комараца.

"На почетку је требало да имамо праве информације да би људи могли да схвате шта је ковид и да почну да се штите. Дошло је до развоја инфодемије када је реч о неким аспектима ковида, разним сојевима ковида и онда су људи почели да верују, због лажних информација, да вакцине не делују на омикрон. Зато смо морали брзо да делујемо и објаснимо да вакцине штите од тешких облика болести код свих варијанти, па и омикрона", каже Салви.

Не игнорисати лажне вести 

Додаје да је неопходно да сви удруже снаге, владе, организације грађанског друштва, заједнице јер се информације не преносе само дигитално већ и на нивоу заједнице. Ради се и на изградњи капацитета у многим земљама света да би професионалци могли да се позабаве лажним вестима.

Према њеним речима представници СЗО у Европи су стално присутни у медијима и пружају тачне информације.

"Сада када имамо нову кризу мајмунских богиња постоји тим који прегледа платформе и канале и идентификује информације које циркулишу. Те информације узимамо за анализу колико се шире, колико се шире кредибилним изворима а колико проблем могу да представљају за јавно здравље и тада делујемо", објашњава Салви.

Додаје да је важно да се не занемаре гласине и лажне информације, већ признати да су ту и пружити тачне информације.

"Важно је да створимо савез и међусобно сарађујемо са новинарима који проверавају чињенице. У Србији имамо сјајан пројекат који смо покренули са Универзитетом у Београду и Удружењем новинара. Ми као СЗО откривамо гласине, Универзитет открива тачне поруке, а новинари их пласирају", објашњава Кристијана Салви.

Лажне вести и о мајмунским богињама

Додаје да је инфодемија права претња по здравље људи зато што им не дозвољава да донесу праве одлуке. Главна област на коју је утицала је вакцинација јер кад људи донесу одлуку да се не вакцинишу због лажних информација они угрожавају своје здравље.

Постоје два елемента која карактеришу ванредну ситуацију када је реч о инфодемији. Прво је брзо ширење по друштвеним мрежама, а друга је неизвесност. И код ковида, мајмунских богиња и хепатитиса код деце у почетку постоји велика неизвесност јер нема потпуних информација и ту почињу да се шире лажне информације.

"Када је реч о мајмунским богињама оне су се углавном повезивале са сексуалном оријентацијом а то је и стигматизација одређених група. Желимо да обезбедимо тачне чињенице и објаснимо да мајмунске богиње може да добије свако ко је био у контакту са зараженим", поручује Салви.

Саветује да грађани гледају поуздан извор информација, здравствене службе, Министарство здравља, Институт за јавно здравље, међународне организације, СЗО.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво