Читај ми!

Забрањено служење литургије у центру Приштине

Полиција у Приштини спречила је двојицу српских свештеника да служе литургију у Храму Христа Спаса у том граду поводом празника Спасовдана.

Православни свештеници Станиша Арсић и Зоран Гођевац су јутрос око 4.30 кренули да служе свету литургију поводом Спасовдана у Храму Христа Спаса у Приштини, али их је полицајац прво легитимисао а онда им и забранио да откључају цркву.

"Брзо се потом појавио већи број полицајаца, кордон од осморо њих био је крај нас, а са друге стране смо приметили још два аутомобила са полицијом, како би спречили да одржимо литургију", пренео је РТС-у приштински парох Станиша Арсић.

Навео је да полицајци нису хтели да комуницирају на српском језику, да су им накратко задржали документа, после чега су свештеници одлучили да се врате у Цркву Светог Николе и у њој служе литургију.

Храм Христа Спаса у Приштини је незавршен, али повремено свештеници са владиком Теодосијем у њему служе литургије.

Подигнути православни храм и његов завршетак оспоравају послератне власти у Приштини, тврдећи да је подигнут нелегално, на земљишту Универзитета.

Отац Станиша додаје да Епархија има одлуку суда да је храм под патронатом цркве и да нема никакве сметње да се у њему служи литургија.

Епархија: Срби на КиМ без основних људских и верских права

Због оваквог поступања приштинске полиције, Епархија рашко-призренска је изразила најдубљу забринутост и разочарање.

"Тим актом се крше основне верске слободе и право приступа имовини наше Цркве, пошто је Храм Христа Спаса у катастру регистрован као имовина Српске православне цркве и нико нема право да нам спречава приступ нашој имовини. Нажалост, отвореним дискриминаторним односом према Српској православној цркви на Косову и Метохији косовске институције непрестано шаљу поруку да наш народ не може да живи слободно и да основна верска и људска права не вреде за православне Србе", стоји у саопштењу које преноси.

Истиче се да епархија очекује од међународних представника реакцију поводом овог инцидента и да ће СПЦ о њему обавестити све релевантне међународне организације које надгледају верска права и слободе. 

Петковић: Не жмурите на религијско насиље Аљбина Куртија

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић запитао је да ли су вредности за пријем у Савет Европе то што је Приштина забранила литургију у Цркви Христа Спаса у Приштини, док истовремено дозвољава реконструкцију куће сарадника нациста Џафера Деве.

"Приштина је забранила Србима да присуствују литургији у Цркви Христа Спаса, али дозвољава реконстукцију куће нацистичког колаборационисте Џафера Деве. Нико не би требало да се прави да не види религијска насиље Аљбина Куртија", написао је Петковић на Твитеру, обраћајући се мисијама ЕУ и ОЕБС-а у Приштини.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво