Читај ми!

Плаћање рачуна до одређеног датума у месецу доноси попусте - ко је заказао кад закасне

Они који строго воде рачуна о потрошњи знају да плаћање рачуна за комуналије до одређеног датума у месецу доноси попусте, који нису занемарљиви. Зато је грађанима важно да знају ко је заказао када рачуни закасне.

Од око 800.000 корисника "Инфостана", половина користи попуст који углавном важи до 15. у месецу. Зато је нашим суграђанима важно да рачуни стигну на време.

У овом предузећу кажу да сваког првог у месецу почињу да дистрибуирају рачуне. Због првомајских празника, "Пошти", са којом имају уговор, рачуне су могли да предају тек првог радног дана, а пошто је 15. био у недељу, рок за плаћање са попустом продужен је за једна дан.

"Крајем сваког месеца прави се датум пресека када креће обрачун месечних рачуна. Међутим ми морамо сачекати крај месеца имајући у виду да је рок за плаћање рачуна управо пследњи дан у месецу. Од првог вршимо сукцесивну штампу и дистрибуцију на кућне адресе корисника, сукцесивно предајемо 'Пошти' на уручење уплатнице обједињене наплате и негде до 10. у месецу рачуну стижу на кућне адресе корисника", наводи Милица Пауновић из ЈКП "Инфостан".

"Пошта Србије" рачуне прима и доставља на основу уговора који има са комуналним предузећима. У тим уговорима није дефинисана динамика предаје рачуна и она зависи искључиво од самих преузећа. Дефинисана је испорука.

У писаном одговору овог предузећа стоји да је "Пошта" у обавези да рачуне испоручи у што краћем року, најкасније пет радних дана од датума пријема. Када се на то додају празници и нерадни дани понекад остане врло мало времена за плаћање у року.

Плаћају суграђани рачуне електронски, у пошти или банци, или уз помоћ апликације. Ти стижу најбрже и, како кажу, никад не касне. Тако је, на пример, у Инфостановом Е-садндучету, рачун увек ту већ првог у месецу.

"Не може да касни јер истог момента кад платите електронски он се нађе на рачуну онога коме плаћате рачун", наводи један од анкетираних грађана.

"Телеком Србије" своје рачуне корисницима доставља најкасније до 20. у месецу. У ситуацијама када испорука рачуна касни због "Поште", што се дешава јако ретко и у заиста изузетним ситуацијама, "Пошта" обавештава "Телеком", а "Телеком" кориснике, кажу у овом предузећу.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво