Читај ми!

Шта је телефонски тероризам, проф. Мијалковић саветује шта да радите у случају дојаве о бомби

Професор Криминалистичко-полицијског универзитета Саша Мијалковић рекао је да треба правити разлику између тога да је дојављено да је подметнута бомба у време писмених задатака и да имате координисану акцију дојављивања у неких стотинак школа, тим пре што је то послато са сервера из иностранства. Напоменуо је да постоје индикације да је реч о организованој акцији која је усмерена против наше земље.

Осим забринутости и панике код грађана, дојаве o постављеним бомбама стварају проблем у функционисању институција и захтевају велико ангажовање полицијских екипа које све наводе морају детаљно да провере. Тренд лажних дојава у Србији траје већ неколико недеља. 

Професор Криминалистичко-полицијског универзитета Саша Мијалковић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је циљ теротизма да изазове страх и панику код грађана да створи неповерење у државну власт и да створена паника код грађана изврши притисак на државу како би устукнула пред захтевима терориста.

"Ми не знамо шта је мотив овог догађаја, то ће се утврдити у кривичном поступку и на суду. Уколико је мотив идеолошко-политичке природе и уколико је усмерен против уставног уређења наше земље, односно добара и вредности који су заштићени међународним правом у том случају је реч о тероризму", навео је професор Мијалковић.

Према његовим речима, ако је неки други мотив, онда је то кривично дело које је усмерено против јавног реда и мира.

"Тероризам постоји једино уколико је идеолошки политички мотив и позадина тог догађаја. Не мора да експлодира бомба да бисмо ми рекли у конкретном случају да је реч о тероризму. Наш закон подразумева да и сама претња чињењем терористичког акта подразумева тероризам и то је онда посао за Специјално тужилаштво за организовани криминал", навео је Мијалковић.

Напоменуо је да иза оваквих напада могу да стоје неки соло играчи, неки авантуристи, а могу да стоје и добро организоване терористичке групе, па и главне службе неких држава.

"Треба правити разлику између тога да је дојављено да је подметнута бомба у време писмених задатака и да имате кординисану акцију дојављивања у неких стотинак школа, тим пре што је то послато са сервера из иностранства", напоменуо је професор.

Како је рекао, постоје индикације да је реч о организованој акцији која је усмерена против наше земље.

Како да се понашају грађани 

"Надлежност нашег система безбедности протеже се над територијом Републике Србије, а када се ради о случајевима где имамо извршиоца против наше државе из иностранства онда су за то надлежне службе држава на чијој територији је кривично дело извршено", каже Мијалковић.

Додао је да Министарство унутрашњих послова Републике Србије има високоспецијализоване службе за борбу против тероризма и екстремизма и службе за борбу против високотехнолошког криминала.

Мијалковић напомиње да се овај случај о дојавама о бомби у више од 100 школа не може подвести под високотехнолошки криминал, зато што он подразумева злоупотребу високих савремених технологија ради извршења кривичних дела, а овде је више реч о телефонском тероризму, где се само прети и лажно дојављује извршење кривичног дела.

Истиче да су наше службе упеле да лоцирају неке адресе у иностранству са којих се прети, што је веома тешко, и посредством Европола могу да се пронађу лица која стоје иза тога.

"Оно што се зна јесте да ниједна од ових порука није стигла са територије Републике Србије већ из иностранства", каже професар.

Напоменуо је да учестале дојаве о бомбама исцрпљују грађане, али да свакој треба приступати као да је озбиљна.

Грађани би морали, како истиче, да поступају по инструкцијама надлежних државних органа.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво