Колико је жена стварно угрожено ако је њих 19.000 окренуло СОС телефон

Од почетка године девет жена убијено је у породичном насиљу. Многе жене, пре него што пријаве насилника, помоћ траже преко СОС телефона. Понекад им је потребно само да их неко саслуша, а постоје ситуације када права информација може да спречи трагедију. На Међународни дан СОС телефона за жене жртве насиља, упозоравајућа статистика – прошле године за помоћ им се обратило 19.000 жена!

Пре него што је насиље у породици законом дефинисано као кривично дело, у Србији су зазвонили СОС телефони. Жене жртве насиља добиле су број који могу да позову у тешким ситуацијама.

"Ту смо да им дамо информације шта могу да ураде, како и коме могу да се обрате, и да их подржавамо све до оног тренутка док не буду спремне и саме да одлуче да реше свој проблем", каже Драгана Вељовић, координаторка Мреже и представница "Феномене" из Краљева.

Позиви су учесталији после празника и током ванредних стања. Прошле године било је готово 19.000 позива. Подршку су добиле 4.332 жене.

"Ја бих ове бројеве узела с резервом и мислим да је број тих жена и услуга које су пружене већи с обзиром на то да још немамо јединствену евиденцију података. Нажалост, имамо делове Србије који нису покривени организацијама које пружају СОС услуге", каже Јасмина Николић из  Виктимолошког друштва Србије. 

СОС телефони опстају захваљујући донацијама, а само 20 одсто новца добијају из буџета.

"Стандарди који су прописани за рад СОС телефона су за многе организације које постоје у нашој мрежи, може се рећи недостижни и с друге стране ти стандарди нису прилагођени самом раду СОС телефона нити је по тим стандардима призната експертиза од 30 година рада женских СОС телефона у Србији", каже Драгана Вељовић.

"Још постоје пропусти у законодавном оквиру који се тиче родно заснованог насиља. А ни већ донети повољни прописи се не спроводе у пракси. Женске организације које пружају подршку женама са искуством насиља су скрајнуте са тржишта пружања услуга", каже Мина Мијаиловић, координаторка Мреже и представница "Оазе сигурности" из Крагујевца.

У прилог томе наводе и потез државе која је Национални СОС телефон формирала у Звечанској, установи за заштиту одојчади, деце и омладине.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво