Читај ми!

Дневно се запали један аутомобил, али пожар можете предосетити – који аларм треба схватити озбиљно

У Београду се у летњим месецима у просеку запали један аутомобил дневно. Један од узрока су неисправне електричне инсталације, али ауто може да се запали и на паркингу, кад мотор не ради. Ипак, пожар се може предосетити, кажу стручњаци. Када затрепери лампица упозорења или ако се осети мирис паљевине, то је аларм који треба схватити озбиљно.

Прошле године ватрогасци су 400 пута гасили запаљене аутомобиле, у просеку један дневно. И кад, по највећој гужви, ватрогасци стигну за пет до седам минута, некада буде касно, јер пријаве не стигну на време. Прво заврше на друштвеним мрежама.

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Милош Мајсторовић каже да код свих пожара, па тако и код пожара на аутомобилима, имају велики проблем у кашњењу самих дојава.

"Ако вам кажем да је аутомобил од почетног пожара у пуном пламену за мање од 10 минута, онда видите колико је потребно брзо дојавити", истиче Мајсторовић.

На сву срећу по возача, пожар се може предосетити. Када затрепери лампица упозорења или ако осетите мирис паљевине, то је аларм који треба схватити озбиљно.

"Може да предосети, може да осети дим у кабини и ако осети, одмах зауставља возило, отвори хаубу, али полако да не би дошло до пожара, јер ако би много велики проток кисеоника ушао у систем мотора, настаје катастрофа", објашњава мајстор Срећко Соколов.

Аутомобил може да се запали и када мотор не ради

Један од узрока су неисправне електричне инсталације, када светла и клима уређај не функционишу.

Ипак, ауто може да се запали и на паркингу, кад мотор не ради, јер је и тад под напоном, па свако цурење воде на жице може да изазове пожар.

Мајсторовић каже да је узрок пожара у највећем броју случајева неисправна инсталација на аутомобилима, након тога систем за горива, а за транспортна средства, односно камионе, кочне инсталације.

Соколов поручује да је потребно да се аутомобил редовно одржава, али не да људи буду сами своји мајстори, већ да се ради како је фабрика наложила.

Чим приметите дим или ватру, позовите 193

На срећу, до сада нико није настрадао од пожара у аутомобилу, кажу из ватрогасне службе.

По закону, у колима морате да имате противпожарни апарат. Руковање није тешко и сваки возач треба да зна како да га употреби.

У сваком случају, чим приметите дим или ватру у свом или туђем аутомобилу, позовите службу 193.

Како кажу ватрогасци, важније је одмах их позвати него фотографисати пожар мобилним телефоном и поставити слике на друштвене мреже.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво