Читај ми!

Обележавање Дана победе у Србији

Дан победе обележава се у Србији полагањем венаца и одавањем почасти. Ваздухоплови Војске Србије су од 11.30 до 13 часова извршили прелете изнад више градова.

Поводом Дана победе над фашизмом, 9. маја, на Спомен-комплекс гробља ослободилаца Београда положени су венци уз највише војне и државне почасти.

У име Народне скупштине Србије, венац је положио председник парламента Ивица Дачић, у име Министарства унутрашњих послова Александар Вулин, у име министарстава на чијем је челу  Дарија Кисић, док је у име Града Београда то учинио Андреја Младеновић.

Венце су положили и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, представници амбасада Белорусије и Казахстана, представници Војске Србије и многобројни грађани.

Цвеће су положили и на Споменик вечна ватра на којем пише: "Нико није заборављен, ништа није заборављено", као и на Споменик црвеноармејцу у истом спомен-комплексу.

"Данас славимо победу, слободу, храброст и јунаштво" 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и изасланица председника Републике Дарија Кисић је, поводом 9. маја – Дана победе над фашизмом, положила венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

Министарка је у спомен-књигу написала: "Данас славимо победу, слободу, храброст и јунаштво".

"Данас се сећамо оних који су своје снове и своју будућност дали да бисмо ми данас били слободни и да бисмо живели у миру. Вечна слава нашим славним прецима, победницима и ослободиоцима! Живела Србија", написала је министарка.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин положио је на Новом гробљу у Београду венце на споменике првим антифашистичким министрима унутрашњих послова Александру Леки Ранковићу и Слободану Пенезићу Kрцуну.  

"Александар Ранковић и Слободан Пенезић су припадници оне генерације која нас је ставила на бољу страну света. Својим животом, својом жртвом, показали су да су Срби народ слободарски, народ који не пристаје на уцене великих, народ који је спреман да се безусловно бори за своју слободу. Неки други народи чији преци их нису уписали на бољу страну сада се љуте на своје претке, наши преци су изборили наше место на бољој страни света, наши преци су нас ставили међу победнике и то место нећемо и не можемо да изгубимо", рекао је Вулин.

"Славна и херојска историја" 

Поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе, министар одбране Небојша Стефановић поручио је да Србија данас обележава ова два важна датума, који симболизују нашу славну, херојску историју и будућност коју желимо да градимо за нашу децу.

"У светској историји остало је забележено да је малени српски народ рекао одлучно 'не' Хитлеру и његовим силама зла. Свој избор праве стране историје, за нас једине прихватљиве, платили смо скупо – животима наших дека, бака, родитеља и других ближњих. У Другом светском рату били смо један од најстрадалнијих народа на свету, али ни на трен нисмо устукнули у борби за људскост, у борби за слободу и мир. За вредности које прожимају биће српског народа", рекао је Стефановић.

Истакао је да смо дужни да не заборавимо жртву наших предака, да не дозволимо да се заборави њихова непоколебљивост у борби за боље сутра Србије, али и целе Европе и света. 

"Бескрајно хвала нашим прецима, јунацима, због којих данас стојимо усправног чела, поносни што смо као народ увек били на исправној страни историје. Правда, слобода и љубав према отаџбини и данас су најузвишенији идеал Србије и њених грађана. То је аманет који су нам преци оставили – да чувамо скупо плаћену слободу коју су нам изборили.

Чувајући успомену на њих, данас градимо земљу која је посвећена очувању мира и стабилности, земљу која је посвећена изградњи и стварању боље будућности. Србију која своје место види управо у ЕУ, чији почетак стварања данас обележавамо, као месту које представља заједницу народа која почива на принципима сарадње и солидарности, уједињену у стварању напретка и бољих услова живота свих народа", рекао је Стефановић.  

Након две године паузе, манифестација Бесмртни пук, која се у Србији се обележава од 2016. године, поново је одржана у Београду. 

Полагањем венаца у Спомен-парку Три хероја и у Смедереву је обележен Дан победе над фашизмом.

Венце на споменик положиле су делегације Града Смедерева, Градски одбор СПС-а, Градски одбор СУБНОР-а, Удружење потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918 и Удружење потомака ратника 1912-1918.

Славко Матијаш, представник Градског одбора СУБНОР-а на скупу је подсетио да се обележава дан када је пре 77 година у име поражене војске фашистичке Немачке, у Берлину 16 минута после поноћи, 9. маја 1945. године фелдмаршал Вилхем Хајтел, испред совјетског маршала Георги Жукова и британског генерала Артур Тедера, потписао безусловну капитулацију, чиме је званично завршен Други светски рат.

"У том највећем и најсуровијем рату у историји човечанства учествовала је 61 држава на европском, азијском и афричком континенту, а незванична процена је да је живот изгубило око 50 милиона људи, а да је рањено 35", рекао је Матијаш. 

Капитулацијом нацистичке Немачке, 9. маја 1945. године, окончан је Други светски рат у Европи, и тај датум се обележава као Дан победе.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво