Читај ми!

"Торлак" добио зелено светло за трансфер технологије за производњу најсавременијих вакцина и лекова

Директорка "Торлака" Вера Стоиљковић рекла је за РТС да је та установа добила обавештење од СЗО да ће Институт, односно Србија, учествовати у трансферу технологије информационе РНК за производњу лекова и вакцина.

Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" испуњава неопходне услове за производњу вакцина најсавременије, такозване мРНА технологије.

То је проценила Светска здравствена организација, које је недавно и саопштила да ће Србија бити једна од земаља у којој ће се правити те вакцине.

Крајем фебруара, тачније 23. фебруара, после разговора министра здравља Златибора Лончара са представником СЗО за Србију и за регион Фабијом Сканом и са представнком СЗО за Европу Хансом Клугеом, стигла је добра вест да ће Србија моћи да производи најсавременију вакцину за многе болести, код нас је у овом тренутку позната као вакцина против ковида 19, такозвана мРНА вакцина – то је нова технологија, тада је стигла дозвола за Србију.

Директорка Института "Торлак" Вера Стоиљковић рекла је за РТС да је та установа добила обавештење од СЗО да ће Институт "Торлак", односно Србија учествовати у трансферу технологије информационе РНК за производњу лекова и вакцина.

То је, како каже, велики корак, то је будућност, оно што ће направити три корака напред у осавремењавању ових производњи.

Ова технологија је позната због вакцине против ковида 19, ту технологију су користили "Фајзер", "Бионтек" и "Модерна". То није технологија која ће се користити само у борби против ковида 19.

"Ми се са тим технологијама још нисмо упознали, зато служи овај трансфер технологије, упознали смо се са ефектима које вакцине имају и сви смо задовољни, ефекти су савршени, то је напредна технологија. Надамо се и очекујемо да ћемо у догледно време успети да је освојимо заједно уз подршку Владе и Министарства здравља као и до сада", каже др Стоиљковић.

Стогодишње искуство "Торлака", кадар који он поседује, као и сви неопходни простори које ћемо ставити на располагање за ову тему су били услови – то је неопходно да би се овако нешто могло спровести. Чека нас дуг пут, озбиљно ћемо радити, напоменула је она.

"Након периода када смо се опорављали, сада освајамо нове технологије, произовдимо нове вакцине, напредујемо. Када будемо усвојили нову технологију за информациону РНК, моћи ћемо много више, то се не односи само на ковид вакцину већ и на многе друге вакцине и лекове", каже др Стоиљковић.

У Институту и даље могу да се раде анализе, пи-си-ар тестови, антигенски тестови на ковид 19 и може да се прими вакцина против ковида.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво