Читај ми!

Сећање на херојски подвиг пилота Миленка Павловића

Пре 23 године, бранећи небо над Ваљевом, у борби против 16 авиона НАТО-а херојски је изгубио живот пилот Миленко Павловић. Сваке године 4. маја у Ваљеву и Бујачићу, Миленку Павловићу служи се помен и одаје пошта.

У "мигу-29" са неисправним радаром Миленко Павловић, командант 204. ловачког авијацијског пука Војске Југославије, борио се против ексадриле НАТО-а. Бранећи Ваљево, "Крушик" и своје млађе колеге дао је живот. Сећање на херојски подвиг не бледи.

"Судбина је хтела да тог 4. маја 1999. године Миленко на последњи задатак крене пут родног краја, своје Подгорине. Био је то његов последњи лет, свесна жртва која није била узалудна. Његово страдање, погибија команданта легендарног авијацијског пука, једног од најбољих пилота Војске Југославије, означило је последњи борбени лет пилота наше ловачке авијације до краја НАТО агресије", каже генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије.

После прелета авиона са аеродрома из Батајнице, који носи име Миленка Павловића, сваког 4. маја у 12 сати и 4 минута код споменика у Ваљеву служи се помен. Пошту одају чланови породице и свих важних државних и локалних институција.

"Он је симбол нечега што смо мислили да припада прошлости и јуначким причама и песмама о жртвованима наших славних предака. Миленко Павловић је доказао да хероји живе и у ово савремено доба када се свима чини да нестају неке традиционалне вредности", каже Лазар Гојковић, градоначелник Ваљева.

Делови погођене летелице којом пилотира Миленко Павловић пали су у Бујачић, предграђе Ваљева.

"Био сам командир чете у селу Дупљају, непоредно, све се види. И тај догађај сам гледао као данас да је био, кад је он покушавао тај свој 'маневар'", каже Драган Поповић, директор Туристичке организације Осечина.

"Желимо да се захвалимо Граду Ваљеву и Општини Осечина што 23. пут заредом не заборављају подвиг нашег оца, једног од два команданта ловачког пука на целом свету који је погинуо на летачком задатку, а ми као породица ћемо остати поносни до краја живота на њега", каже Немања Павловић, син Миленка Павловића.

Миленко Павловић за живота је био носилац бројних одликовања. Постхумно су му додељени златна летачка значка, орден за храброст и ореден Светог владике Николаја.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво