Читај ми!

УНС и ДНВ: Обуставити прекршајне поступке против новинара

Традиционална акција "Пет минута громогласне тишине" поводом Светског дана слободе медија, Удружење новинара Србије обележило је у 11.55 сати и у Новом Саду са својим огранком Друштвом новинара Војводине (ДНВ).

У прогласу који је прочитан поводом Светског дана слободе медија, између осталог, захтева се да против свих новинара који су извештавали са еколошких протеста буду обустављени прекршајни поступци.

Подсећ се да су захваљујући протестима новинарских удружења прекршајне пријаве повучене против новинара Горана Јевремовића из Јагодине, Бранка Жујовића из Суботице, Жељка Милојевића из Смедерева, али не и против новинарке фриленсерке из Сенте Мине Делић која је добила позив судије за прекршаје за 23. мај ове године.

"Предуслов за слободне медије свакако су нормални услови за новинаре, а свесни смо да они нису добри јер су новинари притиснути егзистенцијалним проблемима, присутна је цензура, аутоцензура, вербални и физички напади. Ово је увек добра прилика да се подсетимо нерешених случајева убистава новинара као што је случај Даде Вујасиновић као и судских процеса који нису доведени до краја против окривљених за убиства Славка Ћурувије и Милана Пантића", рекао је председник ДНВ-УНС, Предраг Рава.

Подсетио је да је тренутна ситуација таква да можемо да кажемо да има мање напада на новинаре у односу на деведесете и двехиљадите, али их има.

"Имали смо у Новом Саду један у последњих годину дана и на срећу је са судским епилогом", подсетио је Рава.

Акција УНС-а је одржана и у Грачаници у сарадњи са Друштвом новинара Kосова и Метохије (ДНKиМ), а у Новом Саду је организована у центру града код споменика Лази Kостићу, првом председнику УНС-а.

Осим читања Прогласа УНС-а грађани су могли да одаберу и узму карикатуре, афоризме и илустрације које им се допадну.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво