Читај ми!

Поповић: Београд остао најповољнија "сити брејк" дестинација у Европи, више туриста него пре короне

И ове године су за првомајске празнике пуне бање, планински центри, етно-села и излетишта широм Србије. Београдска излетишта су, након уранка, остала чиста – смеће је покупљено, а ватра за роштиљ угашена. Последњих година је много урађено на обнављању заборављених излетишта, а Београд је остао најповољнија "сити брејк" дестинација у Европи, каже директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

Главно београдско излетиште Кошутњак, али и друга излетишта главног града, остала су чиста после првомајског уранка – смеће је покупљено, а ватра угашена. Директора Туристичке организације Београда то не изненађује, јер смо, како каже, из године у годину научили да поштујемо себе и да се поносимо оним што имамо.

Говорећи о посећености излетишта за 1. мај, Миодраг Поповић је рекао да је у протеклим годинама, заједно са београдским општинама, много урађено на обнављању излетишта која су била заборављена.

"Уложили смо и средства, и време, и труд, и успели да нека од тих излетишта поново ревитализујемо и промовишемо", рекао је Поповић.

Као пример навео је Авалу, која сада има и дечје игралиште, спортски терен, али је и све више занимљива за планинарење.

"Космај такође, требало би још више и боље да се уређује, али мислим да су се многи људи вратили сада за 1. мај. Сурчин, тамо има читав систем језера за пецароше", рекао је Поповић.

Бољи резултат него 2019. 

Истакао је да 85 одсто туриста у Београду чине страни гости, а да је ова година успешно почела.

"Остварено је преко 540.000 ноћења у прва три месеца, што је бољи резултат него 2019. године", рекао је Поповић истичући да је реч о фантастичном резултату, имајући у виду да авио-саобраћај од почетка пандемије не функционише у регуларном режиму, као и да је гориво поскупело у целом свету.

Наводи да су капацети били попуњени и за празнике.

"Нама долазе људи из света. У свету се обележава а не слави 1. мај, њима су то радни дани.  Турци су увек најбројнији гости, сем 2019. када су то били Кинези, сада је код њих био рамазански пост, не путује се. Слична ситуација је са гостима из Израела, вратили смо назад Израел", навео је директор ТОБ.

Додао је и да је Београд у Израелу једна од омиљених дестинација и објаснио да се при промоцији туристичке понуде Београда посебно обраћа сваком тржишту.

"Направили смо туре разгледања јеврејског наслеђа које сеже дубоко у прошлост овог града. То вам доведе људе, и наравно могућност комуникације, ми сада имамо директне летове из Тел Авива", рекао је Поповић.

Истакао је да је у току прошле године кренуо да расте број туриста из Руске Федерације, а да нас често посећују и туристи из региона.

"Београд је град посебних интереса, од културно-историјског наслеђа, преко догађаја", рекао је Поповић и истакао да ће ове године бити 370 догађаја у Београду који ће, очекује, довести велики број људи, а међу њима је и Фајнал-фор.

Разгледање уз Дунав

Последњих година је код нас популаран и наутички туризам, те је за ову сезону пријављено 700 пристајања у београдску луку.

"Ми полако враћамо оно што Немачка има од раније – то је обилазак утврђења уз Дунав", рекао је Поповић и навео да је осим обиласка града Београда, тим туристима занимљиво да виде и Голубачку и Рам тврђаву, као и манастире у том делу земље.

Истакао је да у Београду постоји огроман потенцијал, да је реч о граду који има много слојева, који тек треба да се открију и искористе.

"Београдска тврђава још није откривена. То је само почетак Београда, а где је све остало", рекао је Поповић.

Говорећи о кратким, тј. "сити брејк" путовањима, навео је и да смо ми, услед актуелне кризе због коронавируса и поскупљења, остали најповољнија дестинација у Европи – која пружа највише за "одређени новац".

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво