Читај ми!

Српском научнику Ивану Петровићу Орден за заслуге Француске

Нуклеарни физичар Иван Петровић одликован је Орденом за заслуге Француске. У име председника Емануела Макрона ореден му је уручио француски амбасадор у Београду Пјер Kошар.

Орден, који је успоставио генерал Де Гол 1963. године, Петровићу је додељен због његовог изузетног доприноса науци и француско-српској научној сарадњи током готово 40 година дугог научно-истраживачког рада у области нуклеарне физике на Институту за нуклеарне науке Винча.

Амбасадор Kошар, наводећи да је циљ овог одликовања да награди истакнуте заслуге, како цивилне, тако и војне, казао је обраћајући се Петровићу, да је својим животним путем, који је водио поред Француске кроз Немачку и Италију и неизмерним доприносом српским и француским истраживањима, показао до које мере Србија има заједничку судбину са ЕУ.

Kошар је подсетио да је у периоду од 1989. до 1993. године почела Петровићева дугогодишња сарадња са Француским комесаријатом за атомску енергију и истакао да је управо ту др Петровић развио методе прорачуна везане за цурење неутрона.

"Те методе су истовремено и иновативне и ефикасне, а директно су допринеле побољшању безбедности француских реактора. Радили сте на развоју физичког модела названог ТИБЕР, који је након тога довео до развоја истоименог софтвера који је неопходан за пројектовање и рад нуклеарних електрана", рекао је Kошар.

Француски амбасадор је истакао допринос који је др Иван Петровић дао француско - српској научној сарадњи у вези с употребом зрачења у лечењу канцера.

"Тај пројекат који сте заједно водили од 2007. са националним центром за научна истраживања и Центром за нуклеарне студије у Бордоу добио је неколико престижних дотација за истраживања од ЦНРС. Срећан сам што знам да се то наставља како би се побољшале прогнозе за оболеле пацијенте", навео је амбасадор.

Захвалио је Петровићу и на томе што је валоризовао заједничку научну историју Србије и Француске и у том смислу похвалио Петровићеву иницијативу да се спомен плочом обележи сећање на лечење српских атомских физичара из Винче у Француској пресађивањем ћелија 1959. године.

"Тада не само да су четири пацијента спасена, већ је та деликатна операција утрла пут лечењу леукемије", истакао је Kошар.

Петровић: Признање Универзитету у Београду и Институту Винча

Професор Петровић је захвалио Француској на великој части коју му је указала и истакао да је посебно дирнут што је добио признање које је успоставио генерал Де Гол који је, како је казао, био јако уважен у његовој породици.

"Дан када сам сазнао да ме је председник Француске одликовао орденом Витеза националног реда за заслуге је био један од најсрећнијих дана у мом животу. Моја радост је била тим већа што је ово признање за мој скоро 40 година дуги истраживачки рад у области нуклеарне физике у сарадњи са колегама из Француске", казао је Петровић.

Др Иван Петровић је истакао да орден који је добио доживљава и као признање Универзитету у Београду са којег је потекао и коме припада, као и Институту за нуклеарне науке Винча у којем ради."Мислим да ово признање доприноси угледу целе научне и истраживачке заједнице у Србији", истакао је др Петровић.

Орден реда за заслуге Француске успоставио је 1963. године генерал Де Гол, а уз Легију части која је успостављена 1802. године, представља једно од два француска национална одликовања.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво