Читај ми!

У Народном фронту од почетка године рођено 1.567 беба – све епидемијске мере остају на снази

Клиника за гинекологију и акушерство Народни фронт забележила је прошле године историјски рекорд – највише рођених беба откад постоје. Професор Жељко Миковић, директор Клинике Народни фронт, рекао је да је у тој установи од почетка ове године рођено 1.567 беба.

Професор Жељко Миковић, директор Клинике Народни фронт, рекао је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, да ће се у Гинеколошко-акушерској клиници Народни фронт и даље носити маске и примењивати све мере превенције ради спречавања ширења коронавируса.

Додаје да посете још неће бити дозвољене. 

Када је реч о ковид позитивним трудницама, Миковић је рекао да пада њихов број, али да их још има на клиници.

"Данас имамо четири труднице, углавном су порођајне жене, имамо и патолошких трудноћа, тренутно једну. Али, у оном пику смо имали десет до 15 ковид трудница у неким данима, чак нам се десило једног дана у пику да смо имали више порођаја у ковид породилишту него у породилишту за здраве жене", објашњава Миковић.

Наводи и да у Клиници Народни фронт почиње неонатални скрининг за рано откривање спиналне мишићне атрофије.

"То је пројекат који спремамо, и који ће, надам се, за месец дана већ и почети. Народни фронт је изабран као установа где ће се у периоду од годину дана свим бебама које се роде из капи крви, из пете радити тест на спиналну мишићну атрофију. То је једна ретка, али тешка и срећом данас излечива болест која када се рано дијагностикује може да има повољан исход", објашњава Миковић.

Пројекат се ради у сарадњи са Дечјом клиником у Тиршовој и Биолошким факултетом и њиховом лабораторијом за молекуларну генетику.  

Говорећи о националним смерницама за примену лекова у периоду дојења, наводи да је дојење идеалан начин исхране новрођенчета.

"Многе мајке престају да доје своју бебу зато што узимају неки лек, а већина тих лекова није инкомпатабилна са дојењем, није штетна, или је заменљива за неке друге лекове који то нису. Тако да ове националне смернице за примену лекова у периоду дојења заиста представљају један искорак да се свима нама који се баве овим послом олакша да дамо праву, поуздану, тачну препоруку мајкама које доје", оцењује Миковић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво