Читај ми!

Марији Новаковић предати кључеви узурпираног стана након 23 године, жели да се врати у Приштину

Марији Новаковић и њеној мајци Славици предати су кључеви њиховог стана у Приштини. Стан им је узурпиран још 1999. године. Марија намерава да се врати и живи у Приштини.

Марија Новаковић и њена мајка Славицa су средином прошле године пријавиле да им је стан узурпиран и да траже да буде враћен. Деловало им је да почињу немогућу мисију. Међутим, успеле су.

У Агенцији за верификацију имовине у Приштини предали су им кључеве њиховог стана. Нису чекале, ушле су у свој стан. Марија се најпре захвалила медијима.

"Да није било вас ја не бих испунила ову моју жељу. Ви сте ми омогућили, да уђем, да остварим своје право, а ја мислим да ће ми и остале институције омогућити опстанак и надам се касније и мојој породици", рекла је Марија након повратак у свој стан.

Након сукоба 1999. године Марија и њена породица живели су у Блацу, Прокупљу и Београду. Њихов стан у Приштини комшија је узурпирао и издавао. Године 2005. добила је потврду да је стан њихов, али су претње настављене.

"Звали су и она није имала храбрости тада. И онда када је дошла и када се нама обратила, ја сам јој рекла - немој Марија да бринеш, ја ћу бити ту, када поклекнеш. Нико ништа неће смети, сада институције морају да реагују и да се поштује закон", објашњава Маријина пријатељица Гордана Ђорић.

Наставља се борба за враћање помоћног објекта 

Она додаје да сада предстоји нова борба у Агенцији за имовину за враћање и помоћног објекта од 16 квадрата у склопу стана.

"Нисмо усхићени, не можемо ни да се радујемо потпуно јер не знамо шта можемо да очекујемо сутра. То није у реду од стране Агенције", рекла је Ђорићева.

Једина Српкиња у делу насеља Улпијана

Марија ће ако почне да живи у свом стану бити једина Српкиња у делу насеља Улпијана.

"Што се комшија тиче она је слободна и слободно се може осећати у свом стану", рекао је новинарима један од комшија, Албанац.

Марији за успешан повратак недостаје још и посао. Радила је до 1999. године у вртићу у Приштини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић јој је обећао посао. Њен повратак биће пример другима који нису продали станове.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво