Читај ми!

Eколошки протест у Крагујевцу

"Савез еколошких организација Србије" и иницијатива "Крени промени" одржали су протест у Крагујевцу, на којем је затражено доношење закона који забрањује истраживања и експлоатицију литијума, бора и пратећих елемената на територији читаве земље.

Ако је Влада Србије забранила ископавања литијума у Јадру и рад "Рио Тинту", онда то мора да важи и за друга подручја: од Ваљева, Левча, Рековца, као и за остале компаније које се баве рударењем, поручено је на заједничком протесту "Савеза еколошких организација Србије" и иницијативе "Крени промени".

Протест је одржан у Крагујевцу који се, како је речено, налази на 20 километара од крајње тачке истражних подручја на територији Поморавског округа.

Истичући да није реч о политичком, већ о еколошком протесту, чији је циљ да се сачувају плодне оранице, људи који од њих живе и цела земља, окупљени су поручили да "Србија није на продају".

Послата је и порука да "мораторијум од 20 година грађанима не улива поверење", уз питање шта ће бити по истеку тог периода.

"Прво смо тражили мораторијум од 20 година. Становници угрожених подручја су сматрали да просто неће постојати инвестиције, да ће људи напуштати то. Прихватили смо њихов захтев за трајном забраном. Постоји и апел академика, професора и научника који су подржали тај став и који кажу да то мора да се учини пре распуштања Народне Скупштине", изјавио је Саво Манојловић из иницијативе "Крени промени".

Марица Живановић Пољо из удружења "Неко брине за Левач" рекла је да их "на неки начин начин оптужују да су против развоја".

"Напротив, нисмо против развоја, али сматрамо да они потенцијали које имамо и које можемо да развијамо су много значајнији него нешто што бисмо краткорочно имали добит од рударења, које би иза себе оставило девастиране просторе", рекла је Живановић Пољо.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво