Читај ми!

Силовања, крађе и отмице у клубовима – како препознати да вам је дрога сипана у пиће

Када се дрога подметне у пиће, може изазвати амнезију, несвестицу, јаке вртоглавице, чак и губитак свести, што траје три до четири сата. Тада млади постају жртве силовања, крађе, отмице, изјавио је за РТС психолог и стручњак за одвикавање од дроге Зоран Црњанин.

Симптоми су слични пијанству: малаксалост, мучнина и вртоглавица, због чега млади помисле да им је лоше од алкохола, па и не траже помоћ лекара. Све чешће, посебно после празника и прослава, лекари се сусрећу са младим људима који сумњају да им је нешто сипано у пиће.

Када говоримо о тој врсти дроге, веома је тешко рећи какве ће ефекте изазвати, рекао је Зоран Црњанин, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

"Количина активне супстанце у раствору може бити различита. Ефекти које ће ова дрога изазвати зависе од тога да ли се комбинује са неким другим дрогама, од телесне конституције, општег здравственог стања, да ли се конзумира са алкохолом или не", објашњава Црњанин.

Према његовим речима, "веома је мала разлика између дозе која ће довести до позитивних ефеката, којима се корисници те дроге надају, и прекомерне дозе, која може оставити врло озбиљне последице, а могућ је и смртни исход".

"У малим количинама, ова дрога пружа доживљај који би нам пружило умерено конзумирање алкохола, уз изостанак проблема са сном и јутарњег мамурлука, зато је и примамљива за коришћење. Корисници ове дроге надају се да ће уобичајеним дозама постићи доживљај еуфорије, жељу за плесом, повећани сексуални нагон, редукцију анксиозности…", каже гост Јутарњег програма.

Та врста дроге, додаје Црњанин, ипак може изазвати вртоглавицу, несвестицу и мучнину.

Знаци да нам је дрога подметнута 

Истиче да уколико се после конзумације пића осећамо лошије него што бисмо се иначе осећали када толико попијемо, препорука је да се потражи помоћ, због могућности да нам је подметнута дрога.

"Та дрога у великим количинама – када се злоупотребљава, подмеће у пиће – доводи до негативних последица. То су дозе које су веће од оних које сам претходно описао. Тада може доћи до амнезије, несвестице, врло јаких вртоглавица, па чак и до губитка свести које траје три до четири сата, када млади постају жртве силовања, крађе, отмице", упозорава Црњанин.

Према његовим речима, врло је тешко доказиво присуство те супстанце у организму, јер се врло брзо разлаже, али се зависност на ту дрогу врло брзо развија, те може оставити озбиљне последице по памћење, а може довести и до шизофреније.

"Дрога је међу конзументима позната као течни екстази, ликвид, а код нас се одомаћио назив 'дрога за силовање'", напомиње гост Јутарњег програма.

Порука Црњанина је да треба бити додатно опрезан приликом изласка у ноћне клубове.

"Уколико одлазимо од стола, да не остављамо своје пиће без надзора, да оставимо код особе од поверења, да се флаше и лименке отварају пред нама. Дрога има благо сланкаст укус, а уколико је пиће које пијемо промењене боје, мириса, укуса, да га не пијемо", каже психолог.

Истиче да је дрогу данас лако набавити, има је свугде око нас, а међу адолесцентима је постала "уобичајена" током ноћног провода.

"Информисаност о последицама је врло важна превентивна мера: да смо упознати са негативним последицама конзумација дроге, а не само са позитивним, што можемо чути од вршњака", закључује психолог и стручњак за одвикавање од дроге Зоран Црњанин.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво