Читај ми!

Колико је снег сачувао усеве у Средњем Банату

Јануар су обележиле честе промене дневних температура, али и снег који је сачувао озиме усеве од измрзавања. У средњем Банату под пшеницом, јечмом и уљаном репицом има нешто више од 60.000 хектара и, према процени пољопривредних стручњака, сви усеви су у добром стању.

Озими усеви су тренутно у фази мировања. Јутарње температура које су се у Банату спуштале и до минус 14 степени нису донеле проблеме усевима, јер се на њивама задржао снег дебљине седам центиметара. Да све ово пшеница лакше поднесе допринео је и њен успешан претходни развој.

"Пшеница је у току јесени добро изникла, имала је времена да се избокори, да спремно дочека зиму. Снег је још добро дошао, заштитио од ових мразева. И кад копамо мало, разгрнемо снег, видимо да нема оштећења на пшеници. Најгоре би било да нема снега, а да температуре буду у минусу двадесет степени уз неки северни или кошавски ветар. Kад би могло да оштете лисну масу", рекао је агроном Војин Тркуља.

Оно што могу очекивати произвођачи озимих усева је да са топљењем снега буде повећана влажност земљишта. Зимска влага погодује ораницама које тек треба да се засеју, а пшеници, јечму или уљаној репици вишак воде у горњим слојевима може да успори развој.

"До 120 центиметара је било влаге. Она је била на нивоу неких 23 до 24 процента, у вишим слојевима и више. Тако да сад резерве влаге има. Земљиште које је засићено влагом, ако дође до већих количина падавина може доћи до спуштања азота ван кореновог система", навео је Владимир Аћин из Института за ратарство и повртарство у Новом Саду.

Пољопривредницима се саветује да пре прихране озимих усева обаве анализу земљишта и утврде количине азота. Парцеле сада треба чешће обилазити, јер је могућа појава глодара.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво