Читај ми!

Рачуновође траже одлагање примене Закона о фискализацији

Рачуноводствена комора Србије и Удружења Заштитник предузетника и привредника Србије, траже да се примена Закона о фискализацији и електронском фактурисању одложи до краја године.

Овакав став образлажу тиме што су, како наводе, кратки рокови за примену законских решења за рачуновође.

У прилог томе, између осталог, наводе да се први пут редовни финансијски извештаји за 2021. годину морају доставити до краја марта, када рачуновође и законски заступници имају превише законских обавеза везаних за прошлу и ову годину.

Истичу да немају времена да дају подршку законским заступницима за преузета овлашћења за фискализацију, као и помоћ код имплементације електронских фискалних уређаја.

Kао важан разлог за одлагање примене Закона о фискализацији истичу мали број добављача који испуњавају услове да пусте у продају електронске фискалне уређаје.

Због тога, сматрају они, нема услова за квалитетну примену закона у овако кратком року код огромног броја обвезника који обављају промет на мало и обавезни су да промет евидентирају преко електронског фискалног уређаја.

Kада је реч о Закону о електронском фактурисању, предлажу да се он измени како би се систем електронских фактура креирао у оквиру Пореске управе за ПДВ обвезнике, а за јавни сектор у Управи за трезор.

Траже такође да се укину прописани информациони посредници, јер, како наводе, желе да увид у пословне податке који су пословна тајна за ПДВ обвезнике, као што су подаци о купцима, добављачима, ценама, маржама има само систем електронских фактура који ће бити у надлежности Пореске управе.

Такво решење би према њиховом мишљењу представљало једину сигурност за пословање привредника, а посебно домаћих привреднике који су национални интерес Србије.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво