Читај ми!

Порука са Светосавске академије: Образовање је стуб јаке државе и успешног друштва

Образовање и наука су у врху приоритета државе, порука је са Светосавске академије под називом "Благо Светог Саве", одржане у Комбанк дворани у Београду. Премијерка Ана Брнабић је на академији рекла да ће у наредних пет година додатних 135 милиона евра бити уложено у обнову и изградњу факултета, као и да ће држава наставити да улаже у стандард запослених у просвети.

Светосавској академији су присуствовали представници Скупштине и Владе Србије, Српске православне цркве, и других верских заједница, Војске Србије министарка просвете Црне Горе, ректори, професори, студенти и ђаци.

Савиндан славе и цркве и школе. Награду Министарства просвете која носи Савино име, примило је 34 ђака, студената и професора за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, али и сузбијању ковида 19.

Премијерка Србије Ана Брнабић је на Светосавској академији истакла да је образовање стуб јаке државе и успешног друштва и најавила да ће у наредних пет година додатних 135 милиона евра бити уложено у обнову и изградњу факултета.

Брнабићева је нагласила да је Свети Сава дао цркву као сигурност, а српску школу као основу, истичући да је на тим основама настала Србија која, како каже, сваким даном постоја све боља. Истиче да је земља и данас на путу Светог Саве.

"У Србији данас ради 176.955 учитеља, наставника и професора. У основне и средње школе иде 1.050.000 наше деце док 285.000 њих студира", навела је Брнабићева.

"Већа пажња повећању зарада у просвети" 

Премијерка је указала да се сваке године увећава улагање у образовни систем, додајући да је сада на нивоу од 252 милијарде динара што је, тврди, за 43 одсто више у односу на 2017. годину када је постала председница Владе.

Обећава да ће се повећању зарада у просвети посветити већа пажња, јер су плате далеко од задовољавајућих у односу на то колико просветни радници заслужују.

Премијерка је истакла да ће држава наставити да улаже у стандард запослених у просвети, јер, како је рекла, без квалитетних и стручних људи нема будућности.

"Чека нас још много посла, али мислим да је образовни систем у условима пандемије показао да брже од многих може да савлада кризу и због тога желим још једном да кажем хвала", рекла је Брнанић и честитала школску славу.

Патријарх Порфирије: Вера потребнија него икада

Патријарх српски Порфирије рекао је на Светосавској академији да је у времену девалвације непролазних вредности човеку вера потребнија него икада.

Патријарх је подсетио да је Свети Сава био непогрешиво уверен да је нешто трајно могуће оставити само вером, те је најпре утврдио цркву у свом народу, а затим је обликовао срца свог народа спасоносном вером.

"Кроз историју човечанства царства су долазила и пролазила али је само Христова црква достојанствено сведочила непотокупљивим идеалима", рекао је патријарх на свечаности.

Говорећи о искушењима, приметио је да смо свакодневно запљускивани информацијама о томе да је човечанство преплављено кризама у свим сферама живота, као и да смо сведоци неразумним поделама које су рефлексија унутрашњих располућености о томе ко смо и шта покушавамо да будемо.

"Без вере страхови и слабости бујају"

Патријарх Порфирије је оценио да је здравствена криза додатно продубила пораст суноврата у амбис неизвесности, отуђености и страха, додајући да без вере страхови и слабости бујају.

"Човек без аутентичног искуства Савине вере дошао би до језивог закључка да ништа нема смисла. У времену девалвације непролазних вредности човеку је вера потребнија него икада", казао је патријарх.

Истакао је и да у вери човек резонује да за њега постоји план и смисао, те поручио да треба да се старамо о својим ближњима да се не бисмо изгубили у самоћи и утопили у егоизму.

"Искуство вере неутралише поделе и искључивости које су посебна пошаст савременог доба и која не мимоилазе ни наше биће. Гледајте вером у Христа. Вера је извор сваког блага", поручио је патријарх.

Ружић: Држава образовање ставила у врх приоритета

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је на Светосавској академији да се поноси чињеницом да је у тешким временима, пре свега захваљући развоју привреде, држава образовање ставила у врх приоритета.

"Нема развоја државе и друштва без већег знања и боље примене стечених знања", рекао је Ружић на свечаности.

Навео је да је данас тренутак да се са поносом истакну ученици, стунети, васпитачи, као и професори који су, како је рекао, у изазовним временим успели да своје знање, вештине И креатвинсоти усмере на општу добробит своје државе и свога народа.

"Данас стојим пред свима вама захвалан што је оодржан континутитет образовања и у време пандемије, као и на томе што нисмо дозволили да образовање у било ком моменту стане, а успели смо и да радимо на његовом унапређивању", рекао је Ружић.

Каже да је образовање у сваком друштву најважнији и најкомплекснији процес и систем, а да га одликују посебност и динамичност.

"Знање је покретач развоја у свим областима почев од привреде преко здравства до обране културе спорта религије и политике и због тога образовање прожима све апскете друштва И појединаца", рекао је Ружић.

Како је истакао, историја српског народа показује да смо одувек имали појединце који су на темељу свог знања, енергије И вештина умели да дубоко разумеју своје време и човекову потребу за знањем.

"На почетку те вертикале стоји личност Растка Немањића. Први је успотавио поредак...Просветитељска мисија Светог Саве заснована је на развијању човекових духовних вредности утемељених на јачању његових способности да не мисли о тренутним потребама већ о дугорочним", рекао је он.

Ружић је истакао да је систем образовања и васпитања у Србији компатибилан са европском образовном праксом.

Награде које освајају наши ђаци на међународним такмичењима, радови наших истраживача активности наших професора на страним факултетима показује да шира међуанродна заједница препознаје домете нашег образовања, додао је Ружић.

Каже да о томе сведоче сви који су са нашим дипломама отишли да раде широм света, као и страни студенти на нашим универзитетима.

Као школска слава Савиндан је установљен 1840. године, на предлог ректора лицеја Атанасија Николића.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво