Читај ми!

Протест "Крени–промени", траже забрану ископавања литијума и бора у целој Србији

Грађани и активисти предвођени члановима иницијативе "Крени–промени" протестовали су испред зграде Председништва Србије у Београду захтевајући доношење закона којим ће бити забрањено истраживање и ископавање бора и литијума у целој Србији.

Протест под називом "Србија није на продају" почео је у 19 сати испред зграде Председништва Србије у Београду, одакле су окупљени грађани и активисти кренули у шетњу према Влади Србије.

Улица краља Милана била је блокирана у делу између Старог двора и Председништва, а саобраћај је због протеста преусмерен од Теразија према Народној скупштини.

Грађани су носили транспаренте на којим је писало "Стоп инвеститорима, спасимо природу", "Кренуо народ, промениће власт"...

Захтев због којег су се окупили је доношење закона којим ће бити забрањено истраживање и ископавање бора и литијума у целој Србији.

Уколико захтев не уђе у Скупштину Србије, према најави лидера иницијативе "Крени–промени" Сава Манојловића, следи опструкција избора у виду блокада и других видова грађанске непослушности.

Из "Крени–промени" у том случају најављују и позив осталим еколошким удружењима и опозиционим странкама да се удруже око измене закона и забране експлоатације и ископавања литијума и бора у целој Србији, а не само у долини Јадра.

Манојловић је рекао да питање "Рио Тинта" није готово док се не донесе члан о забрани истраживања и ископавања бора и литијума у Србији.

Нагласио је да је обавеза не само ове, већ и свих наредних влада да сачувају природу од мултинационалних компанија које интересује само профит.

"Не знамо ко ће бити следећи премијер, не знамо да ли ће бити избора, али знамо да неће бити Рио Тинта у Србији", рекао је Манојловић.

Иако је власт званично прекинула сарадњу са компанијом "Рио Тинто", активисти захтевају да држава уведе мораторијум на ископавање литијума и бора у трајању од 20 година.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво