Читај ми!

Домар школе који много воли позориште поручује: То ми је као чаша црног вина

Домара Пете београдске гимназије кога памте генерације ђака ове школе, по много чему је посебан. Иначе, Пета београдска гимназија је добитник овогодишње Светосавске награде. И због Зорана Ракића, који већ двадесет једну годину први отвара школу и последњи је увече закључава.

Само четири дана била су потребна Зорану Ракићу да из улоге домара пређе у улогу организатора представе. Када се професор веронауке разболео, њему је поверена представа поводом Дана Светог Саве.

Није се премишљао, јер је ђацима та представа врло важна. Скромно каже да ју је само довео до финала.

"Мене ђаци јако добро знају и ја са њима сарађујем. Мени лично, наравно запосленима у школи, нама је на првом месту ђак, па све остало", каже Зоран.

Човек од девет заната почиње да ради у 6 ујутру, када прво откључа школу и провери да ли је све у реду. Завшрава касно у ноћ, после пробе са ђацима.

"То ми је као чаша црног вина, коју попијеш увече пред спавање. То мене опушта и не може да буде напор. Када радите са децом, то је једна посебна тежина као и љубав према тој деци", рекоа је Зоран.

У школи се добро зна за његову љубав према позоришту, а Зоран сам каже, да је и потекао из позоришта.

"У позоришту сам научио много тога од сценографа, костимографа, нисам то по опредељењу, али ме то занимало, као што волим да знам како се поправља нека брава, неки уређај, струја", истакао је домар.

У пензију иде следеће године. Али крај је увек нови почетак. Можда ова прича буде инспирација за још једну позоришу представу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво