Читај ми!

Војна гимназија обележила школску славу

Министар одбране Небојша Стефановић присуствовао је обележавању школске славе - Светог Саве у Војној гимназији у Београду и поручио да Светом Сави, који је симбол наше нације, дугујемо да будемо бољи, чувамо једни друге, будемо сложни и да тако постижемо нове успехе за Србију.

Честитајући славу ученицима и руководству Војне гимназије и Средње стручне војне школе "1.300 каплара" и свештеницима Српске православне цркве, Стефовић је подсетио да је Свети Сава био утемељивач и српске школе, српске државе и српске цркве, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

"Био је ратник који је носио љубав у свом срцу и који се борио за доброту и правду, неко ко је мирио зараћену браћу, скромни путник који је осветљавао пут својој држави у неким јако тешким временима. Свети Сава симбол је наше нације и то никада не смемо да заборавимо", рекао је Стефановић.

Додао је и да не смемо да заборавимо да га се сетимо сваке године, баш као што не смемо да се одрекнемо ни свих оних других значајних личности у нашој историји које су учиниле да Србија буде данас оваква каква јесте.

"Дугујемо им да и сами урадимо нешто за нашу земљу, да будемо и скромнији и бољи, да чувамо једни друге и да будемо сложни и да тако постижемо нове успехе и резултате за нашу Србију", рекао је Стефановић.

Министар је ученицима војних школа поручио да је поносан на свакога од њих и захвалио им се што су за своју професију изабрали частан војнички позив.

"Бити војник наше земље посебна је ствар. Није то посао, то је нешто што морате да осећате у срцу. И зато хоћу да вам се захвалим што сте одабрали да будете у строју славних, свих оних војника који су задужили нашу Србију и учинили да ми данас будемо слободни", рекао је министар.

Обред резања славског колача, по благослову патријарха Порфирија, водио је отац Бранислав Kеџић, професор београдске Богословије уз саслужење војног свештенства.

Отац Бранисав Kеџић је у својој беседи подсетио да је Свети Сава током свог живота бринуо о спасењу не само сопствене душе, него и о спасењу душе своје породице, читавог српског рода и свих људи на свету.

Начелник Војне гимназије, капетан бојног брода Мирослав Ћитић, подсетио је да се Савиндан као школска слава обележава још из времена Kнежевине Србије, дуже од 180 година.

Истичући просветитељску мисију Светог Саве и утицај који је имао на образовање народа, Ћитић је нагласио да су поруке којима се данас руководи војно школство и "Знање је наше оружје" и "Дела, а не речи", заправо светосавске.

"Ви сте частан официрски позив одабрали са 14 година. Знам да ћете држати барјак отаџбине Србије и барјак Светосавља чврсто као што родоначелник светородне династије велики жупан Стефан Немања држи мач у руци гледајући ка Савином храму на Врачару", рекао је начелник Војне гимназије.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво