Читај ми!

Улица др Ивана Рибара чека заштитну ограду са првим лепим данима

Секретар Секретаријата за саобраћај Душан Рафаиловић рекао је за РТС да ће 500 метара заштитне ограде у Улици др Ивана Рибара на Новом Београду бити постављено са првим лепим данима.

Возачу камиона који је на Новом Београду ударио девојчицу ван пешачког прелаза, и која је на лицу места погинула, данас је након саслушања у Трећем основном јавном тужилаштву укинуто задржавање и он ће се надаље бранити са слободе. 

Ретко ко када изађе из аутобуса прелази улицу на пешачком прелазу који је, по њиховим речима, далеко.

Гостујући у Београдској хроници, секретар Секретаријата за саобраћај Душан Рафаиловић рекао јe да то није једино место у Београду где се такве ствари дешавају, грађани претрчавају на местима где је то опасно и излажу свој живот опасности.

"Саобраћајне незгоде нису случајни догађаји, дешавају се због тога што су последице непажње и неодговорног понашања појединаца у саобраћају", рекао је Рафаиловић.

Напомиње да се пре два дана десила страшна трагедија – девојчица је изгубила живот.

Грађани из Улице др Ивана Рибара су се обраћали за помоћ, каже Рафаиловић и додаје да није само у питању та улица.

"Континуирано спроводимо мере превентивног деловања, ми смо прошле године преко 1.000 метара заштитних ограда поставили на Новом Београду", каже Рафаиловић и истиче да је то дало ефекта.

"Најбоља могућа мера у безбедности саобраћаја је превентивна мера. Када се нешто деси па се након тога примене мере – то има горак укус за све нас који се бавимо том темом. Да нисмо поставили ограду у Булевару Михајла Пупина, можда би се тамо десио неки догађај па би грађани питали зашто нисте ту", рекао је Рафаиловић.

Напомиње да је немогуће одједном покрити сва критична места у Београду, то тражи време и континуирану активност.

Ко коме издаје налоге

"Трудимо се да изађемо у сусрет захтевима грађана у већини случајева. Најбоља мера је када физички онемогућите, ако је у питању моторни саобраћај, најјефтинија и најефикаснија мера је лежећи полицајац, ако су у питању пешаци и претрчавање – ограда, физички га онемогућите да претрчава", појаснио је Рафаиловић.

Процедура издавања налога да се нека мера спроведе у дело подразумева да је или по пријави грађана или ако запослени у Секретаријату за саобраћај или из "Београдпута" уоче неправилност.

Додаје да је најчешће по пријави грађана. "Спроводимо студије, ових дана добијамо материјал који говори о томе колико су наши суграђани изложени опасности на државним путевима који пролазе кроз Београд, државни путеви који пролазе кроз град, има их 700 километара. Делом представљају нашу одговорност а делом републичког управљача путева", каже он.

Према његовим речима, процедура је та да Секретаријат за саобраћај дâ налог "Београдпуту", уради се пројекат.

Решавање проблема саобраћаја у Дечанској улици код Дома омладине, трајало је три и по до четири месеца, навео је пример.

Указује да код неких мера, нпр. постављања лежећег полицајца, изађе колега из Секретаријата врло брзо на лице места. Кад се уочи проблем, може бити постављен за седам дана.

Капацитети оног ко треба то да изведе на терену су ограничени. "Београдпут" има педесет градилишта која треба да покрије.

Имамо још додатни налог да се обележи пешачки прелаз, ограничени су ресурси, не можемо све проблеме да решимо у истом тренутку, рекао је Рафаиловић.

Где се тренутно ради

Рафаиловић каже да је немогуће изводити радове у овом тренутку, док је температура испод нуле.

"Са првим лепим данима настављамо активности, постоји читав сет решења према ‘Београдпуту’ који су на чекању, чекамо прве лепе дане да се изводи грађевина, можемо поставити вертикалну сигнализацију која не захтева идеалне услове за рад, не може да се фарбање ако је напољу снег, каже он.

Када ће у Улици др Ивана Рибара бити постављена ограда

Предвиђена је била активностима Секретаријата за саобраћај прошле године, урађено је у Булевару Михајла Пупина и 500 метара ограде урадићемо са првим лепим данима – подразумевају постављање ограде.

"Одмах пошто се десио трагичан догађај, колеге су сутрадан биле на лицу места, пратимо и форуме, то је место где не може да се изгради нови пешачки прелаз, то је саобраћајница са шест трака. Оно што можемо – да у договору са колегама из Секретаријата за јавни превоз приближимо станицу неком од пешачких прелаза", каже он.

"Ограду морамо да поставимо, нисмо видели неку другу меру, у перспективи ми ћемо поставити и ограду", закључио је Рафаиловић.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво