Читај ми!

Дан сећања на жртве Холокауста обележен у Србији: Злочин над Јеврејима највећи пораз човечанства

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележен је у Београду пригодним програмом и полагањем венаца код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту. Положени су и венци на Јеврејском гробљу у Новом Саду.

Церемонију одавања почасти, која је почела молитвом рабина Исака Асиела, предводила је изасланица председника Републике, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, која је рекла да је на данашњи дан пре 77 година враћена силом одузета слобода, нада и живот.

Навела је да се данас сећамо свих жртава Другог светског рата, насиља, ужаса, страдања и безумља које, истакла је, не сме да се заборави и понови, никада више и никоме.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да брутални злочин над Јеврејима представља највећи пораз човечанства у читавој његовој историји.

"Тешко је схватити да су недужни људи изгубили животе само зато што су били припадници друге нације, вере и расе. Милиони невиних људи били су жртве сумануте нацистичке идеологије. Голгота Јевреја у гетима и концентрационим логорима описана је на десетинама хиљада страница историје, а сведочанства преживелих трепере као живе слике пред нашим очима и данас", рекла је министарка.

Како је навела, монструозни план такозваног 'коначног решења' подразумевао је уклањање Јевреја из земаља у којима су вековима живели заједно са другим народима у пријатељству.

"Желели су њихову физичку експлоатацију, одузимање имовине, депортацију и на крају њихову смрт. Памтећи системско искорењивање јеврејског народа, којем је претходио најтежи облик дискриминације, обавезујемо све нас, као и све будуће генерације да се још више и одлучније боримо да се злочини не забораве и да се више никада не понове, никада и никоме", нагласила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Како је поручила, та сећања су дужност и обавеза свих нас да нашој деци осигурамо будућност у којој владају мир, толеранција и разумевање, а не мржња, насиље и зло.

"Да их научимо да су слобода, заједништво и мир идеали који покрећу човека да се супротстави сваком сукобу и несрећи. То су једини идеали који воде ка напретку", додала је Дарија Кисић Тепавчевић којој је, након што је завршила обраћање, пришла Естера Албахари Бајер, која је рођена у логору на Старом сајмишту.

Видно потресена, она је замолила да се среди Старо сајмиште, на шта јој је министарка одговорила да ће то бити урађено.

Церемонији одавања почасти присуствовали су потпредседник Народне скупштине Владимир Орлић, представници Града Београда, дипломатског кора, Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске националне мањине, преживели у Холокаусту, потомци жртава...

Положени венци на Јеврејском гробљу у Новом Саду

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк положили су венце на споменик жртвама Холокауста на Јеврејском гробљу у Новом Саду.

"Јако је важно да овај догађај заједно обележавамо и да се заједно сећамо жртава и да се, наравно, ово никада више не понови", рекао је Штарк после полагања венаца.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да Међународни дан сећања на жртве Холокауста морамо доживети као непрекидну и одлучну борбу против антисемитизма, јер се и данас у разним деловима света могу видети антисемитске поруке.

"Ако неко може да разуме страдање Јевреја током Другог светског рата, онда је то српски народ. Поносан сам што су српски и јеврејски народ били увек пуни саосећања и разумевања једни за друге. И ако неки град може да разуме страдање Јевреја онда је то Нови Сад, град страдалника али и град победника, град који је претрпео велике жртве", рекао је Вучевић.

Широм света данас се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

Тај дан је установљен 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, а у знак сећања на дан када су војници совјетске Црвене армије ослободили Аушвиц.

Други светски рат однео је више од шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа, а Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданпек, Јасеновац, Старо сајмиште, Јајинци, логор "Црвени крст" у Нишу, нека су од масовних стратишта невиних жртава.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво