Читај ми!

Протођакон Ковачевић: Светосавље је православље српског доживљаја, слави најбоље у људима

Савиндан је и крсна слава многих породица. У свим храмовима Српске православне цркве служе се празничне литурагије. Протођакон Младен Ковачевић каже за РТС да је светосавље српски доживљај православља. Истиче да светосавски култ слави све оно најбоље у људима.

Протођакон Младен Ковачевић каже да с обзиром на то да је Свети Сава једна од најзначајних личности у нашој историји, ако не и најзначајнија, онда је јасно колики је значај данашњег празника.

"Свети Сава био је први поглавар аутокефалне самосталне цркве, али пре свега велики подвижник, духовник, свенародни учитељ и дипломата. То је све српски празник, празник наше духовности, али и наше државности и нашег националног идентитета. Ово је празник свих Срба", поручује Ковачевић.

Култ Светог Саве био је веома јак нарочито када је српски народ пролазио кроз тешка времена. Протођакон Ковачевић подсећа на речи светог Јустина Поповића да је светосавље српски доживљај православља.

"Православље српског доживљаја, српског стила. Ми смо слободарски народ, ми смо народ који воли слободу, који цени јунаштво и чојство. Све су то неки елементи који су се сплели са православном духовношћу и дали тај наш идентитет", каже Ковачевић.

Истиче да светосавски култ слави све оно најбоље у људима.

Храм Светог Саве је завршен, ускоро се очекује и освећење, а протођакон Ковачевић каже да је то испуњење завета.

"Кроз 20. век смо можда прошли кроз нека искушења, не само у 20. веку, можда смо учинили неке историјске грешке. Сматрам да је ово симбол наше свенародне обнове", додаје Ковачевић.

Храм је практично завршен, сви крупнији радови су завршени, у њему се обавља богослужење, а освећење је мало померено због пандемије.

"Зашто је то важно освећење – да направимо једна свенародни празник, јер заиста можемо бити поносни што смо издржали, што је храм постављен, све то време остао на овом месту и завршавамо га", поручује Ковачевић.

Литургију у Храму Светог Саве на Врачару служи Његова светост патријарх српски господин Порфирије.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво