Читај ми!

Светосавска академија у Грачаници

Свечана Светосавска академија одржана је у Грачаници, а организатор, Културно просветна заједницe Косова и Метохије, доделила је признања "Ђорђе Лекић" истакнутим просветним радницима и институцијама и "Читалачко слово" најактивнијим читаоцима Народне библиотеке у тој средини.

Програм је химном Светом Сави, отворио хор музичке школе "Стеван Мокрањац", а беседу о првом српском архиепископу говорила је Бранкица Костић, директорка Народне библиотеке у Грачаници, рекавши да у време када је европска цивилизација била у повоју, светосавска Србија је крупним корацима стремила ка највишим вредностима Хришћанства.

 

"А путовођа је био и до дана данашњег остао Свети Сава, неимар наше суштине, градитељ историје и свих будућих стремљeња. Он је био и остао непролазна вредност нашег постојања, наше вере и традиције", рекла је Костићева.

Признања су додељена Основној школи "Светозар Марковић" из Велике Хоче и Оливери Радић, угледној просветној радници и новинарки из Ораховца.

"Желим да се захвалим Културно-просветној заједници Косова и Метохије што је и мене уврстила у ред са до сада награђеним делатницима да добије м признање и плакету проф, др Ђорђа Лекића. Нарочито ми је драго да ову плакету примамо истовремено ја као професор Гимназије у Ораховцу, једине средње школе на српском језику која је опстала после 1999. године у призренском крају и Основна школа Светозар Марковић из Велике Хоче у којој сам научила прва слова и стекла основно образовање", рекла је Оливера Радић.

За најактивније читаоце библиотеке проглашени су Сара Ђорђевић ученица Основне школе Краљ Милутин, Милица Стојковић студент Филозовског факултета из Грачанице и Душан Капетановић студент Теолошког факултета из Грачанице.

У делу културно-уметничког програма публици су се представили ученици музичке школе "Стеван Мокрањац", Павлина Радовановић из Ораховца и Ансамбл народних игара и песама "Венац" из Грачанице.

Академију је организовала Културно-просветна заједница Косова и Метохије, а покровитељ манифестације је Министарство културе и информисања Републике Србије.
Академија се одржала уз поштовање свих епидемиолошких мера препоручених од кризног штаба Општине Грачаница.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво