Читај ми!

Жена змај или жена вођа у послу – због чега своју позицију мора додатно да оправда

Србији послује нешто више од 30 одсто фирми на чијем су челу жене, последњи су подаци Привредне коморе Србије. Могу ли жене да буду вође у послу и са чиме се све суочавају на том путу?

"У политици, ако хоћеш да се нешто каже, тражи то од мушкарца. Ако хоћеш да се нешто уради, тражи то од жене" – рекла је својевремено некадашња британска премијерка Маргарет Тачер.

Пре 77 година, жене су се на нашим просторима избориле за право гласа на изборима. Међутим, борба за глас жена у Србији, али и у свету и даље траје, променило се само поље.

Иако формално равноправне са мушкарцима, када је реч о томе да ли жене могу да буду равноправни лидери у послу, друштво има различито мишљење.

Оне које се и изборе за место поред или испред мушкарца, неретко се суочавају са стереотипима и предрасудама.

"Врло често клијенти очекују да преговарају са мушкарцем, а да ће онда доћи та жена која ће све урадити јер на неки начин још увек нас виде као добре извршиоце, али не и оне који су доносиоци одлуке", каже Ања Ивана Милић, сувласник и директор компаније "Архи про".

"Веома често дешава да вас помешају са неком секретарицом, са неким ко је ту нека спојница, мало је теже да вас доживе као власника неког бизниса и као неко одговорно лице на високој менаџерској позицији", прича Емилија Вуковић, председница Српске блокчејн иницијативе.

А када се нађу на високој позицији, нарочито у области информационих технологија, у којој су жене и даље мањина, понекад друштво намеће потребу да ту позицију додатно и оправдају.

"Дошло је као до неког малог пораста жена у ај-тију, међутим, кад се гледа цела ЕУ, жене и даље заузимају само 19 одсто позиције у информационим технологијама. Жене не треба никоме ништа да доказују и морамо се освестити", истиче Емилија Вуковић.

Такође, осим што имају ове изазове и притиске пред собом, жене су и одговорне за стварање живота, наводи Емилија и истиче да је жена сила природе на Земљи.

Неке жене осим у послу, руководе и код куће. За њих некада не изостају ни награде. Међу многим признањима које је добила, на столу наше саговорнице је и такозвани "Цвет успеха" за жену змаја које додељује Удружење пословних жена Србије.

"Моји пријатељ се одушеве када нешто добро скувам, позовем их на вечеру, а исто тако и моји сарадници и клијенти воле оно што ја скувам у бизнису и мислим да је то тај моменат кад они препознају да вам све полази од руке и онда вам кажу 'а па Ви сте змај'", каже Ања Ивана Милић.

Тек сваки трећи власник предузећа у Србији је жена, те фирме су 99 одсто из услужног сектора, а познаваоци прилика објашњавају да је реч о мање плаћеним пословима.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво