Читај ми!

Ослушкујте своје тело – јак бол, хладне руке или ноге, отицање, знак да се хитно јавите лекару

Докторка Данијела Јефтић из Хитне помоћи још једном је апеловала на грађане да ослушкују своје тело и да поведу рачуна о свом здрављу, посебно у постковид фази, када се могу јавити одређене компликације.

Према неким истраживањима, чак 80 одсто пацијената који су имали ковид инфекцију развили су један или више дуготрајних симптома.  

Докторка Данијела Јефтић је објаснила шта је то акутни коронарни синдром и како га пацијенти могу препознати. 

"То је нестабилна ангина пекторис која се јавља у миру, не само провоцирана физичком активношћу, то је акутни инфаркт који може бити са променама на једном сегменту и може да буде напрасна срчана смрт", рекла је докторка Јефтић.

Упозорила је младе људе који су у најближој породици имали напрасне срчане смрти да озбиљно поведу рачуна о свом здрављу, укључујући строгу контролу притиска, шећера, масноће и да оставе пушење.

У постковид периоду, каже, имамо дисеминоване тромбозе, тромбозе које настају после једног мирног периода, затим повећану склоност ка згрушавању крви што говори да је ковид једно системско обољење које захвата различите органе, не само плућа него и срце и крвне судове.

"Причали смо о стомачној гојазности, о обиму преко 90 цм за мушкарце и 84 цм за жене, о стомаку и салу које лучи цитокине, о многоструком увећању могућности за тромбозу на најразличитијим местима", рекла је докторка Јефтић.

Навела је да је претходних дана било доста можданих и срчаних удара, као и угрушака у рукама и ногама.

Губитак циркулације, јак бол, хладан екстремитет, или отицање знак је да се јавите лекару, истакла је докторка.

Према њеним речима, инфекције плућа веома често доводе до каснијих фиброза.

Подсетила је да компликације у ковид фази настају у другој недељи болести. Веома често се, каже докторка, дешавају и аритмије, убрзан и неправилан рад срца и упале срчаног мишића, миокардитис, као и различити изливи у плућа.

Подсећа да постковид фаза траје од три до шест месеци и понавља да се пацијенти постепено, никако нагло, враћају свакодневним активностима.

"Без одласка у теретану, не нагло оптерећење организма, него умерено кретање, затим пацијенти треба да оставе цигарете, да у исхрану укључе маслиново уље, влакна и све оно што може да буде савезник у општем подизању имунолошког одговора, односно смањењу цереактивног протеина који се јавља приликом упала", рекла је докторка Јефтић.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво