Читај ми!

Дрога се више не продаје само на улици, дилери уместо новца користе и криптовалуте

Путеви дроге нису више уобичајени. С новим технологијама у игри су и нови начини трговања опијатима. Све је виртуелно, само су последице стварне.

"Модерни" дилери дрогу продају без физичког контакта и курира, а уместо новца користе криптовалуте. Полиција им тешко улази у траг, јер често мењају налоге које користе и ИП адресе, а могу да користе и сервере који се не налазе у Србији.

"Ви имате још опасније ствари где неко може да преузме ваш идентитет, а да ви тога нисте свесни и да радите на свом профилу или на својој ИП адреси, а да нисте свесни да је неко користи, да немате никаквог видљивог трага о томе", каже Ненад Вујић, директор Правосудне академије.

Трагом вести да су се на интернету недавно појавиле групе у којима се наводно продаје дрога – на чет мрежи Телеграм пронашли смо групу под називом "Дроп картел 021". Међутим, она није формирана пре неколико дана, већ 27. маја 2020. године, броји више од 1.000 чланова, а последњих неколико месеци није активна. Ипак, доказ је да се дрога одавно више не продаје само на улици.

"Препорука је између осталог да се увек користе легални софтвери, легалне лиценце и легални методи и софтвери који штите наше компјутере, јер је због тога много теже да вам неко упадне и разбије систем", каже Вујић.

У једном од огласа у овој групи пише да је реч о "револуционарном методу куповине дроге под називом – Dead drop". Када купац пошаље криптовалуту у "гарант сервис", администратори групе му шаљу координате, фотографију и упутство где је дрога сакривена.

На друштвеним мрежама активно је много младих, а психолози упозоравају да су адолесценти најподложнији манипулацији и да родитељи треба да обрате пажњу уколико примете било какве промене у понашању деце.

"Заправо треба разговарати са својом децом, то је највећи фактор који је превентивни, да разговарамо са њима, да знамо како изгледају њихови животи, родитељи су и мало отуђени у последње време, не посвећују довољно пажње родитељству, мислим да је комуникација кључ у превенцији и једна здрава породична атмосфера", истиче Зоран Црњин, психолог.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво