Читај ми!

На брзој саобраћајници Нови Београд–Сурчин завршено 70 одсто радова, ни минус не прекида послове

У Србији се тренутно пројектује и гради више од 1.200 километара ауто-пута и брзих саобраћајница. Ради се и ових дана када дневна температура не излази из минуса. На саобраћајници од Новог Београда до Сурчина урађено је 70 одсто посла.

Пут који би требало да растерети саобраћај на Новом Београду, али и да скрати излазак на ауто-пут "Милош Велики", тренутно се налази у фази завршавања бетонских радова.

"Тренутно радимо на ископима за кишну канализацију и након тога чекамо одређене периоде када долазимо у температуре које су у плусу. Проблеми овог подручја око Саве су увек исти, ту су висок ниво подземних вода, који сви занемарују у грађевинском смислу, сви ми знамо да су тешки и озбиљни", каже Немања Мутић, главни инжењер на пројекту.

У априлу прошле године почели су радови на насипу и до сада је урађено више од 70 одсто посла. И ових ледених дана, на минусу, ангажовано је око 85 радника. На овом делу Коридора 11 и ауто-пута биће изграђена четири моста и два надвожњака. Вредност инвестиције је већа од 58 милиона евра. У плану је изградња петље Јаково, која повећава ту суму.

"Ти трошкови су ту негде око 3,3 милиона долара и биће обухваћени анексом 3 комерцијалног уговора, као и трошкови урбанистичког пројекта и измештања постојеће инфраструктуре. Касније ћемо радити и друге фазе, да се укључи и Булевар Јурија Гагарина у постојећу саобраћајницу", наводи Миодраг Јоцић, ментор на пројкету.

Експропријација парцела, према информацијама из надлежног министарства, на територији општине Сурчин је завршена, док на општини Нови Београд још траје.

"Не радимо ми ово да бисмо завршили месец дана пре или касније, ови ауто-путеви, брзе саобраћајнице, пруге, остаће за наше грађане у наредним деценијама и ми смо све ово требали да завршимо пре 30 и 40 година", наглашава Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Ова градска магистрална саобраћајница требало би да споји Нови Београд са ауто-путем "Милош Велики". Имаће шест трака у оба смера, као и бициклистичке и пешачке стазе. Дуга је 7,9 километара и укључење ће бити из Војвођанске улице где ће бити урађен нов кружни ток. Рок за завршетак радова је крај ове године.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво