Читај ми!

"Будимо припремљени" - пројекат припреме за ванредне ситуације

Сектор за ванредне ситуације МУП-а, у претходне две године, реализује ИПА прекогранични пројекат у сарадњи са Фондацијом за развој севера Црне Горе - ФОРС Монтенегро и Директоратом за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе и надлежним општинским службама за заштиту и спасавање Црне Горе.

"Пројекат "Будимо припремљени", спроводи се уз подршку Европске уније кроз Програм прекограничне сарадње Србије и Црне Горе, и има за циљ јачање капацитета надлежних служби за ванредне ситуације Србије и Црне Горе за одбрану од пожара и поплава, као значајних ризика у прекограничном подручју, као и информисање становништва о смањењу ризика од катастрофа", навео је начелник Одељења за ванредне ситуације Нови Пазар Дарко Белић.

Како начелник Белић истиче, организоване су тренинзи, обуке и семинари, кроз које су ватрогасци-спасиоци унапредили вештине у области гашења пожара на отвореном и спасавања и рада на води.

"Тако је на Копаонику, организован тренинг и теренска вежба на тему "Заштита и спасавање у случају пожара", док су у Никшићу, организовани тренинг и теренска вежба на тему "Спасавање у случају поплава и на брзим водама".Такође, наши ватрогасци су кроз семинар „Најбоља ЕУ пракса у области заштите од пожара" на Копаонику, имали прилике да размене искуства са експертима Ватрогасне заједнице Приморско-горанске жупаније из Хрватске, у оквиру исте теме, одржан је и један онлајн семинар", истакао је начелник Белић.

Представници Сектора за ванредне ситуације узели су учешће и на конференцији „Смањење ризика од катастрофа и значај прекограничне и регионалне сарадње" која је одржана у Колашину, у организацији пројектног партнера из Црне Горе. Организовано је и пет радионица за ватрогасце-спасиоце са територије Новог Пазара, Тутина, Сјенице и Рашке на тему заштите од пожара и поплава.

Према речима начелника Белића, путем ових активности ватрогасци су унапредили знања и вештине, и подигли ниво припремљености за реаговање у ванредним ситуацијама, сусрели се са примерима добре праксе из других земаља. Такође, знатна је унапређена и сарадња са колегама из пограничног подручја у Црној Гори за реаговање у ванредним ситуацијама.

Он посебно наглашава и вредне донације, тако је, у оквиру пројекта, подручним јединицама у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Рашкој донирано пет нових теренских возила, термовизијске камере и преносиви резервоари за воду, што ће знатно олакшати рад и подићи ниво ефикасности.

Велика пажња била је усмерена на јачање свести младих о ванредним ситуацијама и важности питања смањења ризика од катастрофа. Организована су предавања за ученике основних и средњих школа и посете ученика организационим јединицама Сектора за ванредне ситуације, као и квиз о смањењу ризика од катастрофа за ученике средњих школа из Србије и Црне Горе, а најуспешнијима су добили и награде.

Такође, одржане су радионице у јавним установама, које се биле отворене за све заинтересоване грађане, на којима су имали прилике да науче како да се заштите, као и како да реагују у случају пожара.

"Све ове активности значајно су допринеле унапређењу рада, а као што име пројекта каже, сада смо још спремнији да се суочимо са сваким изазовом и будемо ту за наше суграђане, о каквој год да је ванредној ситуацији реч", закључује начелник.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво