Читај ми!

На шта грађани желе да се троши новац – ужички и сомборски модел

Општине још од 2017. године имају обавезу да укључе грађане у одлуке где ће се трошити новац из инвестиционог дела буџета. У претходне три године у општинама које су биле у пилот програму швајцарског пројекта, грађани су најчешће тражили игралиште за децу. Ипак, испоставило се да се мало грађана укључује у одлучивање. Зашто је то тако и шта је то сомборски, а шта ужички модел?

Др Бранислав Милић који ради на пројекту "Одговорне локалне финансије и укључивање грађана" каже да су спровели истраживање како би утврдили зашто се мало грађана укључује у одлучивање. 

Показало се да су у неким случајевима саме локалне самоуправе недовољно упознате са методама укључивања грађана, у другим случајевима грађани нису имали поверење у самоуправе, а било је и оних који су незаинтересовани и верују да локалне самоуправе доносе најбоље одлуке у њихову корист.

Ове године специјалисти пројекта "Одговорне локалне финансије и укључивање грађана" помоћи ће запосленима у 20 општина да боље информишу и укључе грађане, а на располагању ће бити и 750.000 швајцарских франака да то и суфинансирају.

Милић напомиње да свака локална самоуправа треба да процени шта треба да уради, како би грађани најбоље реаговали.

"Неке мање месне заједнице најбоље реагују ако им ставите плакат у центру села, негде слушају радио, негде национални медиј. Кључна је активност људи у локалној самоуправи, ово је посао, захтева људе, време и финансијска средства. То није нешто што се једном изгради и онда стане", истиче Милић.

Шта грађани могу да предложе 

На питање могу ли грађани да дају предлоге, или само да гласају о њима, Милић истиче да у првом једногодишњем периоду припремају локалне самоуправе да комуницирају са грађанима, али и прикупљају предлоге да виде како грађани размишљају.

Наводи два примера – Сомбора и Ужица.

"Према сомборском моделу, грађани делегирају опште интересе за цео град, таква је ситуација углавном у Војводини. Према ужичком моделу, који је у још осам локалних самоуправа, грађани делегирају теме које су непосредно у њиховом суседству. Група грађана, на пример, хоће јавну површину да реновира", објашњава Милић.

Након тога локална самоуправа направи сет критеријума, како би грађани знали шта могу да делегирају.

"Онда се, према ужичком моделу окупи најмање 15 грађана који су подмирили пореске обавезе и предлажу идеју, а локална самоуправа иде на терен да види да ли је идеја реална, и ми то финансирамо са 40 посто. Ако они издвоје милион, ми дајемо од 300.000 до 400.000 динара", објашњава Милић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво