Читај ми!

Геронто-домаћице недостају у сваком граду, корона њихов посао учинила додатно траженим

После Сурчина и Барајева, од понедељка ће и Гроцка добити своје геронто-домаћице. Тако ће у свим београдским општинама бити доступна Служба помоћи у кући коју обавља 670 домаћица за старе. Како изгледа посао геронто-домаћица у доба короне и има ли листа чекања на њихове услуге?

Борка не броји колико километара пређе сваки дан. Али и те како зна број оних које свакодневно обилази. На свом терену у Железнику дневно посети и помогне до пет пензионера.

"Није да није напорно, али то је наш посао. Ми постојимо због тих људи код којих долазимо. И задовољство нам је кад дођемо, а они нас широких осмеха дочекају у кући, јер ми смо једини који њима отворимо врата у доба короне", каже Борка Утржен.

Корона за протекле две године није много утицала на рад геронто-домаћица.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић објашњава да се сама услуга увек договара са корисницима, са што мањим задржавањем у становима корисника и са што мањим директним контактом са корисником уз, наравно, ношење све заштитне опреме.

Да скува ручак, скокне до апотеке, измери притисак, са старима поразговара и попије кафу – све ово обавља геронто-домаћица, па зато за њу кажу да је као члан породице.

"Фантастично им значи помоћ геронто-домаћица, наравно онима који се ослањају на њихову помоћ. То нам показује и податак колике су листе чекања, јер геронто-домаћица нема довољно колико би требало да их буде", каже Надежда Сатарић из Удружења "Амити – Снага пријатељства".

Само у престоници у овом тренутку на геронто-домаћицу чека 600 старих. Протекле године запослено је 75 нових домаћица.

Наташа Станисављевић истиче да им је у плану ове године пријем у радни однос нових геронто-домаћица, а на годишњем нивоу се укључи око 500 корисника.

"Највећи број корисника помоћи у кући је између 70 и 80 година, поред тога имамо кориснике који су старији и од 90 година и за њих не важе листе чекања", додаје градска секретарка за социјалну заштиту.

Србија важи за једну од демографски најстаријих земаља у Европи, па је јасно колика је потражња за геронто-домаћицама, док је корона њихов посао учинила додатно траженим.

Недостају у готово сваком граду. А да се та статистика промени, потребно је да њихов позив буде више цењен и боље плаћен.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво