Читај ми!

Није само љубав потребна – зашто се сваки четврти брак у Србији заврши разводом

Сваки четврти брак у Србији се распадне и то у просеку најкасније после 13 година. Београђани и Војвођани се најчешће разводе, а најређе становници југа Србије. Председник Удружења за очување брака и породице и брачни саветник Небојша Савић каже за РТС да углавном сви проблеми у браковима почињу због недостатка комуникације. Поручује да млађи људи данас брже одустају и да немају јасан мотив када улазе у брак.

Небојша Савић истиче да материјални услови у браку јесу важни, али нису пресудни.

"За један добар брак су потребне друге вредности које не могу да се купе новцем – љубав, поштовање, верност, толеранција, јединство, искреност, посвећеност. То су ипак ствари које немају везе са материјалним светом. Са друге стране, наравно да је живот много лакши када имамо одређену количину новца", додаје Савић.

Најчешће се разводе Београђани и Војвођани, а најређе становници југа Србије, а Савић каже да је делимично објашњење за такву статистику у миграцији становништва.

"Људи са југа углавном иду ка већим центрима, тако да је логичније да ће већи број развода и венчања исто бити у таквим центрима", наводи Савић.

Поред тога, како каже, институција брака се у сеоским срединама другачије посматра.

"У сеоским срединама мислим да људи још увек имају више поштовања према браку и брачним вредностима или су једноставно људи са села паметнији и мудрији па праве боље изборе", каже Савић.

Савић наводи да се њима за помоћ највише парова обраћа због недостатка комуникације и да све почиње од тога.

"Недостатак комуникације где се људи емотивно удаље и онда ту неки други конфликти дођу до изражаја", поручује Савић.

Поред тога, истиче и неспособност решавања сукоба, преваре у браку, претерано мешање родитеља, али и патолошкe проблемe попут алкохолозма, болести зависности, насиља у браку.

"То су неки разлози зашто породице у Србији траже помоћ брачног саветника и зашто се неки и разводе", наглашава Савић.

Млађи људи брже одустају, немају подстицај да се боре

Неки психолози би рекли да је главни узрок развода данас мобилни телефон, а Савић каже да, ако ми дозволимо да неке технологије и справице буду на неким местима у нашим животима где не припадају, на врху неког приоритета, то је проблем.

"Поред тога, друштвене мреже омогућавају контакте са разним људима, тако да није редак случај да нам се јављају људи који су превару открили преко Фејсбука, отварањем лажних налога", додаје Савић.

Проблема у браку било је и раније, али се супружници нису олако препуштали разводу. На питање да ли се људи сада лакше одлучују за развод и не решавају проблеме, Савић каже да млађи људи генерално брже одустају и то не само од брака.

"Сви тражимо нека инстант решења и када нешто не функционише имамо велики избор. Са друге стране, људи данас траже много више од својих веза него раније, генерације наших родитеља, бака и дека", додаје он.

Истиче да је некада било срамота бити разведен, а да је данас то много прихватљивије и то не због тога што је развод добар сам по себи, већ се та појава омасовила и друштвено је прихватљивија.

Поред тога што млади данас лакше одустају, како истиче, они немају ни подстицај да се боре.

"Нажалост, сада и родитељи деци често кажу ако имате проблема разведите се, што да се мучите, наћи ћеш ти неку другу, наћи ће она неког другог", наводи Савић.

'Ајде да пробамо – није добра стартна позиција за брак

Најбитније је са којим мотивом ми улазимо у брак, поручује Савић.

"Ако ми уђемо у брак са мотивом 'ајде да пробамо, то није добра стартна позиција. Ако уђемо са ставом ми ћемо да успемо, е то је добар мотив. То је као кад уписујете факултет, ако упишете са ставом 'ајде да пробам, вероватно га нећете завршити, лакше ћете одустати, али ако имате циљ испред себе, онда је лакше доћи до тога", наводи Савић.

Ипак, како каже пословица, боље и добар развод него лош брак, а говорећи о томе које су то ситуације у којима ни по коју цену не треба остајати у браку, Савић каже да је сваки брак јединствен и прича за себе.

"У процесу саветовања ми покушавамо да одредимо неке тачке – тачке нема повратка. Када се нешто деси и тај однос једноставно је мртав. Та тачка где нема повратка може да буде превара у браку, мада доста људи и то може да превазиђе. Оно где не треба имати никакву толеранцију – то је насиље у браку, које може бити вербално и физичко", наводи Савић.

Истиче да, када имају такав случај, увек раздвоје насилника и жртву и раде са њима, али да је то нешто што људи тешко могу да превазиђу.

Брак је увек двосмерна улица 

Када је реч о добрим странама брака и томе шта је битно да би брак опстао, Савић истиче да је брак вероватно једна од најважнијих одлука коју људи доносе.

"Увек кажемо сачекајте, лепо размислите, не журите, будите сигурни у свој избор. Друго, поред љубави која је темељ брака, разне животне вештине су јако битне – способност добре комуникације, способност решавања сукоба који ће се појавити и то није ништа необично, верност у браку, поштовање, толеранција", наглашава Савић.

Истиче да не постоји боље окружење за одгајање деце од здравог брака и породице. Управо због њих многи људи остају у браку, а ако дође до развода деца пате. Савић наводи да у последње време све мање људи остаје у браку због деце.

"Савет је учините све што је до вас да брак опстане, али брак је једна двосмерна улица, а да би био успешан обе стране морају да раде на томе. Ако неко да 110 одсто својих могућности, нажалост, то не значи да ће остати у браку", наводи Савић.

Истиче да је увек та дилема да ли остати у лошем браку због деце, а Савић наглашава да ако је брак лош, деца неће имати никакав узор.

"Ту треба бити мудар и сваки пар је јединствен и треба да донесе неку одлуку. Нажалост, развод често уме да буде ружан и непријатељски, а често се деца користе да би се друга страна повредила, па су често у разводу деца највеће жртве", додаје он.

Важан је и квалитет брака

Напомиње да се обично гледа статистика, али да је важно и колико је квалитетних бракова.

"Мени као брачном саветнику наравно да ми је важно да људи остану у браку, али постоји нешто што је још важније – то је квалитет брачног живота. Није циљ да људи остану у браку па издржаћемо некако. Поента брака је да останемо и уживамо у том односу. Наравно да брак као један однос има и успоне и падове, али ако имамо циљ испред себе да успемо онда се те кризе лакше преброде", поручује Савић.

На питање шта је његов савет за људе који желе да остану у браку, али се стално свађају, Савић наглашава да је први савет – разговарајте међусобно.

"Ако видите да ствари не функционишу, потражите помоћ од некога ко је искуснији, у кога имате поверења, можда у некој литератури, а ако ни то не помогне, обратите се неком саветовалишту. Нама људи често долазе и кажу ми знамо да се волимо, али не знамо шта нам је, стално се свађамо. Јесте љубав битна, али потребно је нешто мало више од љубави", закључује Савић.  

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво