Читај ми!

Омбудсман: Надлежни органи 13 година нису обезбедили заштиту за четворо деце из Богатића

Заштитник грађана утврдио је да надлежни органи старатељства у Богатићу и Шапцу 13 година нису обезбедили адекватну и благовремену заштиту за четворо деце из Богатића која су била изложена занемаривању и насиљу у породици, као и у ризику од трговине људима, чиме су довели до угрожавања живота и безбедности ове деце и затражио утврђивање одговорности стручних радника због начињених пропуста, наводи се у саопштењу.

Заштитник грађана је, како се истиче, по сопственој иницијативи, а након сазнања из медија да је полиција у Богатићу поднела кривичну пријаву против мајке деце због запуштања и злостављања, крајем 2020. године покренуо поступке контроле законитости и правилности рада надлежних центара за социјални рад у Богатићу и Шапцу и Министарства за бригу о породици и демографију, раније Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"У поступку контроле, Заштитник грађана је утврдио да надлежни центри од првих пријава да су деца изложена насиљу и занемаривању из 2008. године нису покренули ниједан поступак за заштиту деце од насиља у породици, нити поступак за њихово измештање из породице иако су били дужни да то учине, као и да нису покренули поступке лишења родитељског права родитеља деце", истиче се у саопштењу заштитника грађана.

Додаје се да је заштитник грађана утврдио да су пропусти у раду органа старатељства довели до тога да су живот, здравље, безбедност и свеопшти развој и напредак четворо деце годинама били угрожени, а да ови органи, којима је то обавеза, нису предузели ниједну меру из своје надлежности како би их заштитили.

"У препорукама за отклањање пропуста, Заштитник грађана, између осталог, тражи да директори центара у Богатићу и Шапцу у будућем раду обезбеде да органи старатељства благовремено предузимају мере из своје надлежности како би заштитили децу од свих облика насиља, као и да своје стручне раднике упуте на обуке за препознавање и адекватно реаговање у ситуацијама када постоји сумња на трговину људима и злоупотребу детета", стоји у саопштењу.

Додаје се да од ресорног министарства заштитник грађана тражи да наложи директорима центара да утврде разлоге због којих су стручни радници начинили пропусте у раду и да спроведу одговарајуће поступке, као и да им наложи да у будућем раду благовремено поступају у складу са важећим прописима и спрече злоупотребе деце од стране родитеља или других лица.

Наводи се и да заштитник грађана тражи од Министарства за бригу о породици и демографију да размотри постојање евентуалних пропуста у раду органа старатељства у погледу процене ризика злоупотребе детета и трговине људима.

Сви контролисани органи имају 30 дана рок да обавесте заштитника грађана о поступању по препорукама.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво