Читај ми!

Обнова пиротске болнице – шта ће значити пацијентима

У реконструкцију Опште болнице у Пироту држава ће уложити више од 18 милиона евра. Прва фаза је већ завршена, а у току је израда пројекта за другу фазу.

Камере Телевизије Београд забележиле су 1984. године почетак рада у новој згради пиротске болнице. Изграђена по угледу на Војномедицинску академију, у то време била је једна од најсавременијих у Србији.

"ВМА у малом, услови за рад били су пристојно добри. Kако су године пролазиле, међутим, све тражи улагање и реновирање. До данас, до ове реконструкције, није било тако великих улагања", каже Ивана Меденица, главна сестра Опште болнице Пирот.

У првој фази реконструкције највећа пажња посвећена је енергетској ефикасности, па је замењена столарија, поправљен кров и уређен пети спрат болнице који није био у функцији.

У другој фази биће реконструисана унутрашњост болнице и изграђене још две зграде: дијагностички центар и психијатрија.

"Стићи ће нови кревети са комплетном опремом, доводом кисеоника. Биће велики бољитак за пацијенте, бољи ће бити услови", истиче доктор Небојша Јовановић, заменик директора болнице.

Милена Спасић, шефица одржавања објашњава да су за болницу важне инсталације.

"Кључно за болницу су инсталације, снабдевање топлотном енергијом, односно котларница. Ту је систем за вентилацију, за развод водовода и канализације", каже Спасићева.

У току је израда пројекта за другу фазу реконструкције, који са 50 милиона динара финансира локална самоуправа.

"Ово ће бити доста компликована операција, да кажем медицинским речником, али ћемо захваљујући томе добити велику савремену и добру болницу", наглашава Владан Васић, градоначелник Пирота.

Зграду болнице Пироћанци су подигли средствима самодоприноса. Скоро четири деценије касније, држава обнавља објекат како би 100 хиљада становника југоистока Србије имало квалитетно лечење.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво