Читај ми!

Мало хране, одеће и по коју топлу реч најугроженији могу добити у Свратишту

Ниске температуре и ледени дани најтеже падају онима који немају кров над главом. У установама социјалне заштите уведена су 24-часовна дежурства како би се помогло најугроженијима. У Свратишту за децу кажу да су спремни да приме већи број малишана, али апелују и на грађане да помогну. И у Прихватилиштима за стара и одрасла лица кажу да имају довољно места.

Сваке зиме је исто. Најтеже је онима који немају скоро ништа. Мало хране, одеће, и по коју топлу реч могу добити само у Свратишту. Ових дана овде је много деце.

"Нама се сваке године када крену хладни дани и када је температура у минусу значајно повећава број деце на дневном нивоу, тако да ових дана од новогодишњих и божићних празника дневно дође око 70 или 80 деце како на Звездари, тако и на Новом Београду", каже  Јелена Митић Пантић, специјални педагог у Свратишту.

Углавном долазе деца узраста између 5 и 15 година. Овде добију три топла оброка, чисту одећу и обућу. Ипак, помоћ је увек потребна.

"Оно што је нама најпотребније то су гардероба сезонска, доњи веш, чарапе, грицкалице, слаткиши, хигијена, школски прибор, воће", напомиње Јелена Митић Пантић.

За оне старије који немају где, врата Прихватилишта за одрасла и стара лица отворена су 24 сата. У прихватилишту у Кумодрашкој тренутно је смештено 69 корисника, а отворена су и привремена прихватилишта на Врачару и Аутокоманди. У свим објектима строго се примењују све епидемиолошке мере.

"Капацитет овог објекта на Аутокоманди је 19 места. Морамо да поштујемо епидемиолошке мере. Овде ће добити све оно што им је неопходно, јер долазе и у хигијенски запуштеном и у здравствено запуштеном стању и са њима ће бити ангажовано десет радника у овом објекту на Аутокоманди", каже Невенка Никић Симатковић, директорка Прихватилишта за одрасла и стара лица.

Најугроженији грађанима на располагању су и дневни центри у којима могу провести неколико сати.

"Ми не можемо никога сместити на силу у неки објекат, али оно што можемо и што смо урадили, зато што не смемо да дозволимо да било који наш суграђанин по овом хладном времену, буде сам на улици – отворили смо дневне центре и њима је од прошле недеље продужено радно време. Они сваки дан раде од 11 до 14 часова и викендом", каже Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту.

Да подсетимо, у Београду се налази и велики број пунктова народне кухиње где се може добити бесплатан топли оброк.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво