Читај ми!

Да ли је Новак жртва правног апсурда и политике или су тековине Просветитељства погрешно схваћене

Оно што се дешавало Новаку Ђоковићу представља правни парадокс, таква дискрециона овлашћења министра су апсурд, каже за РТС професорка Правног факултета Вања Бајовић. Професор ФПН-а Часлав Копривица сматра да нема никакве сумње да је у питању идеологија и да је влади Аустралије требао "жртвени јарац". Имунолог Срђа Јанковић истиче да вишеструко жали због тога што се десило, али да као лекар види велики пропуштени потенцијал да се промовише најзначајније средство за заштиту од заразних болести, а то је вакцинација.

Вања Бајовић, Срђа Јанковић и Часлав Копривица говорили су у емисији Око о свему што се дешавало Новаку Ђоковићу, који је слетео у Београд пошто је депортован из Аустралије. Могу ли се из тога схватити нова правила понашања у времену пандемије, да ли је послушност постала највећа врлина и да ли право у судару са политиком нема вредност?

Бајовићева је оценила да све што се дешавало представља правни апсурд.

"Пре свега, поставља се питање како министар може да преиначује одлуку суда. Друга ствар, откуд толика дискрециона овлашћења министру? И у аустралијској литератури сам наишла на критике толиких овлашћења. И треће, оно што је мени заиста фасцинантно као професорки кривично-процесног права, јесте тај миграциони притвор, који је пре свега обавезан, а са друге стране може да траје неограничено дуго. По свим европским стандардима, по Европској конвенцији за заштиту људских права, тако нешто не би могло да остане", оцењује Бајовићева.

Објашњава да Новакова представка није одбијена, суд није улазио у меритум тога да ли је основана одлука министра или не. Суд, додаје, то не може да преиспитује, и то је оно што је парадокс и апсурд у самом том правном систему.

Дискрециона овлашћења потичу из времена "политике белих досељеника" 

Професорка Правног факултета у Београду је објаснила да та дискрециона овлашћења потичу са почетка 20. века, када су аустралијске власти имале "политику белих досељеника", где су практично граничари имали могућност да врате све оне који долазе из Азије, Пацифика, све оне који не припадају "белој раси".

Закон по коме је суђено Новаку, који такође оставља велика дискрециона овлашћења министра, донет је 1958. године, а 1992. године уводи се обавезан притвор за мигранте који долазе без визе, азиланте, мада се ту Новак не може сврстати, наводи професорка.

"Хајка на друштвеним мрежама када се сазнало да Ђоковић долази" 

Бајовићева је напоменула да су аустралијске власти и надлежни органи знали пре него што су издали визу да је Новак давао интервју и да је дан након позитивног пи-си-ар теста ишао да се слика са тенисерима, што је Ђоковић објаснио тиме да још није добио резултате.

Да су Аустралијанци прописали обавезну вакцинацију, онда ту не би било никаквих проблема, радило се о томе да су Аустралијанци дозволили медицинска изузећа, указује професорка.

"Оног тренутка када је аустралијска јавност сазнала да Новак Ђоковић долази да игра на турниру, онда је кренула велика хајка на Твитеру, по друштвеним мрежама, што је све извршило неформални притисак на аустралијско министарство да реагује не би ли задовољило гласаче", сматра Бајовићева.

Оцењује да је Ђоковићу одмогло и то што је објавио на Инстаграму да је добио изузеће.

"Непоштовање самоизолације велики проблем" 

Срђа Јанковић је изјавио да као лекар, као навијач, као Србин и патриота вишеструко жали због тога што се десило, али да као лекар види велики пропуштени потенцијал да се промовише најзначајније средство за заштиту од заразних болести, а то је вакцинација.

"Новак је, ако се не варам, имао изузеће зато што је прележао болест. Оно што је ту велики проблем, колико год ја био велики навијач морам то да кажем, јесте непоштовање самоизолације када је био позитиван. То није проблем за Аустралију, говорим о свеукупној слици коју то шаље свету. Дубоко ми је жао што смо дозволили да до тога дође", истакао је имунолог Универзитетске дечје клинике у Београду.

Право на избор – условно или безусловно

Упитан да ли постоји избор појединца да не прими вакцину, Јанковић каже да избор наравно постоји, вакцинација није обавезна, али је поставио питања да ли је то избор који значи безусловно право или право на избор које има одређене консеквенце, као што је забрана присуства окупљањима.

"Шта значи безусловно људско право, а шта значи људско право које има своје границе, која се преламају на праву заједнице да се заштити од заразних болести и на праву других појединаца", додао је Јанковић.

Није, каже, спорно да је Новак испунио услове, он је имао изузеће.

"Ми имамо само проблем, колико год га подржавали, не можемо пренебрегнути чињеницу да је поштовање изолације када је неко позитиван важно и да светски тенисер и спортиста број један даје лични пример, свако од нас даје лични пример", истакао је имунолог.

Када је реч о немогућности да се прими вакцина из здравствених разлога, Јанковић каже да постоје контраиндикације, али да су све наведене, а Ђоковићев правни тим се није позивао ни на једну од важећих.

"Нема никакве сумње да је у питању идеологија"

Према мишљењу Часлава Копривице, нема никакве сумње да је у питању идеологија.

"Они су прво имали аргументацију да нешто није било у реду са његовим документима. Када је то оборено, онда су све преусмерили ка нечему што мени личи, нисам правник, на вербални деликт. Они су проценили да би његов даљи останак у Аустралији могао изазвати немире зато што је цитирам 'антиваксерска икона'", навео је професор Факултета политичких наука.

Прво, како напомиње, то је претпоставка. Друго, додаје, Ђоковић се никада није изјаснио као антиваксер. "У неком интервјуу Би-Би-Сију рекао је да сматра да би човек требао да има слободу да одлучи у погледу тога да ли ће се вакцинисати и како", навео је Копривица.

Остракизам и тражење "жртвеног јарца"

Копривица сматра да депортација наликује на остракизам из времена античке Грчке.

"Оно што је јако важно, јесте чињеница да ту оркестрирану кампању пре свега водила аустралијска Влада. Она је била та која је подбуњивала јавност Аустралије, под изговором да су се они много жртвовали у претходном периоду", оцењује Копривица наводећи да је више од 90 одсто тамошњег становништва вакцинисано, а данас су имали 73.000 новозаражених, претходних дана је било и 130.000.

Копривица каже да је њима требао "жртвени јарац", да је Ђоковић изабран зато што је познат, зато што се шаље порука јавности да нико није изнад закона.

"Има још једна ствар која ће звучати непопуларно – зато што је он из једног другог света, зато што није западњак, зато што према англосаксонском критеријуму спада у мањине. Индикативно је да када се пео ка врху на почетку каријере, на свим главним турнирима навијали су против њега јер су навијали за оне који су најбољи. Онога тренутка када је он постао најбољи и даље навијају сви против њега", приметио је Копривица.

"О стеченом имунитету и код Тукидида" 

И Јанковић се осврнуо на остракизам, наводећи пример античког историчара Тукидида, једне од најпознатијих жртава такве мере у Атини.

"Баш су код Тукидида сведочанства да су одређене јавне службе обављали искључиво људи који су имали стечени имунитет", навео је Јанковић.

Имунитет је, каже, тада препознат као правна категорија, не само као медицинска.

"Позивање на једну тековину Просветитељства у одбрани од друге је апсурд" 

Срђа Јанковић је указао да је концепт слободе о којем се говори, тековина епохе Просветитељства и рационализма, као и вакцинација.

"Позивање на безусловну слободу и одбијање вакцине јесте позивање на једну тековину Просветитељства у одбрани од друге тековине Просветитељства, што је апсурд", сматра Јанковић.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво