Читај ми!

Срећна Српска нова година!

Грађани широм Србије дочекали су Нову 2022. годину по јулијанском календару. Због погоршане епидемијске ситуације нема организованог дочека на јавним местима, па су и концерти на многим трговима отказани. У ресторанима и хотелима дочек је организован уз обавезу поштовања мера. Многи су Српску нову годину дочекали у кругу породице. За гледаоце РТС-а забавни програм “Под небом Србије“ и ватромет са Куле Београд.

Другу годину заредом Јулијанску Нову годину дочекујемо у епидемијским условима. Прославе и концерти на јавним местима у многим градовима су отказани услед пораста броја заражених коронавирусом.

Иако је, уз обавезу поштовања епидемијских мера, дочек организован у ресторанима и хотелима широм Србије, многи су и ове године одлучили да Српску нову годину, или Мали Божић, дочекају у свом дому, у кругу породице и уз свечану трпезу.

На Првом програму РТС-а приказан је новогодишњи програм под називом "Под небом Србије", музичко-сценски шоу снимљен на трговима осам градова - Београда, Ниша, Краљева, Новог Пазара, Смедерева, Суботице и Пећи.

Наши гледаоци Српску нову годину дочекали су уз концерте бројних звезда популарне музике - Бајаге, Звонка Богдана, Драгане Мирковић, Мирослава Илића, Хариса Џиновића, Саше Матића, Секе Алексић, Весне Змијанац, Рибље Чорба, Гоце Тржан, Иване Петерс, Кнеза, Hurricane, Angellinе и многих других.

У поноћ на Другом програму РТС-а пренос ватромета, уз ласерску пројекцију са Куле Београд, што је и једини организовани ватромет у престоници.

У Београду је одложен концерт Жељка Јоксимовића на Сава променади, у Нишу такође нема организованог дочека, док је у Новом Саду, у музичком смислу, организована садржајна прослава у оквиру пројекта "Дочек 7530", али и поводом преузимања титуле Европске престонице културе.

Бдења и молебани у православним црквама 

Традиционални светлосни перформанс у организацији Српске православне цркве код Храма Светог Саве изостао је и ове године, али не и поноћна литургија и молебан за почетак Православне нове године.

Осим Српске, нову годину су дочекале и Руска, Грузијска, Украјинска и Јерменска православна црква и Света Гора.

У црквама се одржавало празнично бдење, молебан који се служи на крају сваке године, којим се верници захваљују Богу на свему што им је подарио и моле за добро у наредној години.

По обичајном календару, током ноћи се не спава, већ се служи врућа ракија, кувано вино и крофне.

Српска нова година празнује се 14. јануара по новом, односно по старом, јулијанском календару, 1. јануара. Назива се и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности.

У годинама пре короне, дочекивана је уз ватромет и бројне концерте на трговима широм земље, са великим бројем страних туриста.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво