Читај ми!

Униформа и опрема су исте, како да сазнате ко је позорник у вашем крају

Позорници су средином прошлог века били свакодневица. Међутим, крајем шездесетих година нестају са улица. А од тада до данас и начин живота се умногоме променио. Пуковник полиције Владимир Стојанов рекао је за РТС да је концепт рада полиције у заједници нови превентивни модел рада на унапређењу комуникације полиције са грађанима.

На улицама Београда од 1. јануара о безбедности брине још 170 нових позорника, који су крајем прошле године завршили обуку у Центру за полицијску обуку у Сремској Каменици.

Како је тада речено, задатак "полицајаца у заједници" јесте борба против уличног криминала. Шта то у пракси значи, које су њихове дужности и овлашћења, коме треба да помогну и има ли их довољно?

Пуковник полиције Владимир Стојанов рекао је за РТС да је концепт рада полиције у заједници нови превентивни модел рада на унапређењу комуникације полиције са грађанима, основна улога тих полицајаца да успоставе и унапреде комуникацију са грађанима.

"Дубоко смо убеђени да су грађани најпозванији да укажу на безбедносне проблеме, због тога ће полицајци за рад у заједници разговарати са грађанима шта сматрају да је најважније за њихову безбедност у крају у коме живе, покушаће и њих и шире институције, заинтересоване друштвене субјекте да укључе у решавање тих проблема", рекао је Стојанов.

Позорника је некада било у сваком кварту, познавали су све станаре једне зграде.

"Из безбедносних потреба грађана кренули смо у другом правцу, идеја је окренута - није циљ да чекамо да грађани приђу и да разговарају са полицајцем, већ је идеја да полицајац иде од месне заједнице до месне заједнице, од грађнина до грађанина и разговара са њима и идентификује проблеме", каже он.

На терену 790 позорника 

Стојанов је изнео податак да је сада 790 је позорника на терену.

Позвао је грађане да се обрате полицајцима за рад у заједници за било који проблем који имају.

"Полиција неће остати нема на проблеме који нису у надлежности МУП-а, а везани су за безбедност. Позивам грађане да се обрате полицајцима и укажу на комуналне проблеме, обавестићемо надлежне институције да решимо проблем. Идеја концепта је да реагујемо у раној фази појаве проблема, неки проблем може да се развија тако и да буде тренутно комуналне природе али да се касније развија у озбиљан безбедносни проблем", рекао је Стојанов.

Према његовим речима, циљ је да се реагује у раној фази решавања и да се проблем спречи.

Како да препознамо позорника

Стојанов каже да он носи опрему какву имају и остали полицајци.

"Униформа је иста, они ће бити ту међу вама, оствариће контакт са вама, можете се обратити најближој полицијској станици, да се распитате ко је полицајац за рад у вашој заједници, позивам грађане да у случају угрожавања безбедности живота, тела и имовине зову број 192", каже Стојанов.

Обука позорника

Полицајци за рад у заједници пролазе обуку од девет месеци, плус шест месеци практичног стажа.

Како каже пуковник полиције, они у већој мери савладавају знања, ставове и вештине из области превентивног и проблемски оријентисаног рада – добар део обуке је заснован на стицању вештина комуникације.

План за 2022.

Најављено је да ће сви већи градови имати позорнике.

"У складу са кадровским планом МУП-а, у марту 2021. расписан је конкрус за још 400 полицајаца за рад у заједници, па ћемо почетком следеће године имати на улицама још 400 нових полицајаца", каже Стојанов.

Полицајци позорници су прва адреса за проблеме са којима се грађани свакодневно суочавају.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво