Читај ми!

Ускоро пријава за 100 евра, редови за личну карту на шалтерима МУП-а

Право на једнократну помоћ државе од 100 евра има више од милион наших држављана. Пријављивање почиње 15. фебруара. Услов је да имате између 16 и 29 година и важећу личну карту. Због тога су већ данима гужве на шалтерима полицијских станица где се издају лична документа. У редовима углавном шеснаестогодишњаци.

За оне којима је пандемија, према оцени бројних истраживања, највише променила живот – младима, у новој години обећана је једнократна помоћ. Ко има права и како може да се пријави за 100 евра, појашњава министар финансија.

"Број личне карте, ЈМБГ и избор рачуна у банци у којој желите да примите 100 евра. Уколико то лице нема рачун у банци, бира само назив банке, а онда ћемо ми у његово име да му отворимо рачун у тој банци и он ће са својим личним документом бити у могућност да тај новац подигне. Критеријуми за пријаву су такви да се могу пријавити сви они са навршених 16 година и навршених 29 година. Веома јасан критеријум и то на дан објављивања овог закона", итиче министар Синиша Мали.

Ко испуњава старосни критеријум, мора да задовољи још један – да има важећу личну карту. Иако је одавно законом прописано да сви старији од 16 година морају да имају тај документ, најава уплате 100 евра довела је до гужви на шалтерима.

Редове прати и статистика МУП-а. Само у првих неколико дана јанура добили су четири пута више захтева за издавање личних карата него у првој половини децембра.

"У првој половини децембра број наведених захтева на дневном нивоу био је до 2.500. Претпоследњег дана 2021. примљено је више од 4.000 захтева за издавање личне карте, док је 5. јануара ове године тај број порастао на 8.300. Законски рок за издавање личне карте је 15 дана од дана подношења захтева, али у пракси је знатно краћи и креће се од три до четири дана", указују у МУП-у.

Како би редови били краћи, подсећају да је грађанима на располагању и заказивање термина преко портала Еуправе.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво