Читај ми!

Лакићевићи оживљавају виноградарство у Лепосавићу, а међународне награде потврђују квалитет

Винска сцена Србије динамичнија је него икада пре – наши винари настављају да крупним корацима заузимају водеће позиције у региону у многим сегментима. Уз већ познате винарије ничу нове, а ничу и нови засади. Све их је више и на северу КиМ. Породица Лакићевић у Лепосавићу бави се органском производњом грожђа и вина врхунског квалитета. Имају и ледено вино.

Иако винограда у Лепосавићу и околини деценијама није било, Лакићевићи су одлучили да се баве узгојем винове лозе и виноградарством.

"Открили смо различите старе записе, трагове да је на овој територији у Кутњу некада био метох манастира Бањска. То је било искра, која нас је запалила да решимо да се ипак бавимо грожђем", прича виноградар Славиша Лакићевић.

Испитивањем земљишта утврдили су да је добро за подизање засада, па су започели органску производњу грожђа. Само понегде потребно је додатно заливање.

"Поједине делове у неком тренутку морамо у каменитим деловима, што нам је трошак већи, да ставимо кап по кап, а наравно, где имамо мало више смоничаве земље, тамо не", објашњава виноградар Милан Лакићевић.

У непрегледним редовима винограда на 12 хектара, осим тамјанике, шардонеа, совињона, смењује се тридесетак винских сорти, од којих годишње произведу до 40.000 литара вина.

"У овом тренутку фокусирамо се на квалитетну производњу, односно на квалитетне пресе, чилере, контролисану производњу. То је оно што је најважније за сада", каже Милан Лакићевић.

Славиша Лакићевић се у редовима винограда у некој години појаве и болести.

"Али, сваке треће-четврте године се деси да успе операција", указује Славиша Лакићевић.

Потврде квалитета у ову винарију у Лепосавићу стижу са међународних такмичења. На Балканском фестивалу ове године освојили су три медаља, а пет на престижном такмичењу Декантер у Лондону у конкуренцији 56 земаља из целог света.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво