Читај ми!

Филмска акција на Маљену - како су четири младића стигла до 17 заглављених у сметовима

Готово филмска акција са срећним крајем - тако би најкраће могло да се опише оно што се десило на Маљену. Седамнаест људи, међу којима и двоје деце, током викенда снег је завејао. Да прича добије срећан крај побринули су се младићи која су успели да се пробију до њих и однесу им воду и храну. Како су се одлучили да крену у акцију спасавања испричали су за РТС.

Једна порука била је довољна да се Дарко, Игор, Милан и Бранко организују и крену на Маљен. Без дилеме и са јасним циљем - да спасу људе који су због сметова остали заглављени. Докле су могли ишли су аутомобилом, а онда наставили пешке.

"Пут ми у принципу није познат, познат је колегама који су били са нама из ловачког друштва из Ваљева, то је њихов терен за лов. Захваљујући џи-пи-ес уређајима и мапама и свему који смо пре тога исцртали кући наишли смо на најкраћи пут", каже Милан Пејић.

А то је било преко Тометиног поља. Пет километара прешли су за пет сати.

"Прве две трећине пута смо савладали јако брзо, последњу трећину пута смо се баш пробијали кроз сметове који су били изнад кука малтене", каже Бранко Јањић.

Имали су, каже, мало потешкоћа са два преласка преко реке, али су и то савладали. 

Игор Мандарић каже да су 100 метара прелазили за сат времена и више. Задњих 200 метара ишли су, каже, сад и по.

"Пошто су разни коментари били, пљували су по људима - они иду да се возикају тамо, праве проблеме, није у томе поента, људи су се возили, покварила су се два од 6 џипова и зато су они пробали да отклоне све то и остали у сметовима", каже Игор.

Захваљујући доброј вољи ова четири момка, сви заробљени су прошли без повреда. Такође, помогао је и професор Лазар Ненадовић који је уступио кућу у којој су били док нису стигли спасиоци.

Како да избегавамо потенцијално опасне ситуације код великог снега, Горска служба спасавања указује на неколико савета.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво