Читај ми!

Отворен центар за секвенцирање генома и биоинформатику

Премијерка Ана Брнабић поручила је на отварању првог Центра за секвенцирање генома и биоинформатику, укупне инвестиције 600 милиона динара, да ће он омогућити да се Србија додатно позиционира као земља која инвестира у науку, нове технологије.

Уз подршку Владе Србије, Центар је изграђен у сарадњи државног Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Пекиншког института за геномику, а за њега је реконструисан објекат у оквиру Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Улици Војводе Степе у Београду.

Ана Брнабић је истакла да ће новоотворени Центар омогућити да се Србија позиционира као земља чија се економија базира на вештачкој интелигенцији и на биоекономији и као земља која много улаже у здравље својих људи и целокупан здравствени систем.

Како је нагласила, у првом тренутку значиће много у борби против коронавируса.

"Моћи ћемо да пратимо све мутације вируса у нашој земљи. Нећемо морати да чекамо информације из света о вирусу, већ ћемо моћи да пратимо на нивоу каквом у овом тренутку у Европи може само Велика Британија", навела је она.

Премијерка додаје да ће у будућности значити и за све људе који желе да се остваре као родитељи јер ће управо на том месту од 1. јануара кренути обука за спровођење пренаталних тестова који се сада могу радити у иностранству.

У том смислу, Брнабић каже и да ће тестови бити много јефтинији, односно да за разлику од цене између 600 и 700 евра у иностранству, у новоотвореном Центру у Београду у почетку ће цена бити између 200 и 300 евра, а касније и јефтиније.

"Почетак нове будућности у Србији" 

Брнабић је навела да отварање Центра представља почетак нове будућности у Србији и подсетила да је 2016. године препозната четврта индустријска револуција као велика шансу и потенцијал Србије за свеопшту и свеобухватну дигитализацију.

Од тада је урађено много, казала је Брнанић и додала да се данас упркос пандемији коронавируса виде резултати у смислу отпорније економије, бољег образовања, ефикасније јавне управе и ти резултати су експоненцијално бољи сваке године.

Како каже, за нашу земље је време да се крене корак напред који значи убрзани раст и развој, а то значи вештачка интелигенција, биотехнологија, биомедицина, биоекономија, биоинформатика.

"Процењује се да ће до 2027. године тржиште биотехнологије вредети 835 милијарди долара, а ми желимо да будемо значајан део тог тржишта јер имамо знање, таленат, добре универзитете, феноменалне људе, добре институте. То ћемо постићи тако што ћемо додатно уложити и у факултете, институте и људе и ово је први корак", казала је Брнабић и истакла да је отварање Центра први корак ка БИО 4 кампусу.

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо сматра да ће Центар обезбедити нове прилике за сарадњу Србије и Кине у области медицине, биомедицине и биологије.

Директорка Института Јелена Беговић захвалила је свима који су допринели да се Центар отвори, а посебно премијерки Брнабић јер је, како је навела, науку, у овом случају биомедицину, препознала као прави пут за будућност.

"Ово је велики дан за техологију и науку у Србији и представља почетак нове будућности за нас. Резултат свега што будемо овде радили биће у сврху побољшања квалитета живота наших људи", казала је Беговићева.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво