Читај ми!

Пријем поводом 75 година Уницефа

Поводом 75 година постојања и рада Уницефа приређен је свечани пријем у Београду којем је присуствовала премијерка Ана Брнабић која је поручила да та организација треба и мора да постоји све док је и човечанства.

Премијерка Ана Брнабић је истакла да прослава јубилеја Уницефа припада онима због којих је та организација и створена, а то су деца која су, како каже, основ свега што радимо и сваког даљег развоја и наше земље и читавог света.

"Све оно што Влада Србије ради, ради за децу", казала је Брнабићева, наводећи да су усвојене бројне стратегије и иницијативе усмерене на унапређење положаја деце, посебно оне најугроженије.

Према њеним речима, Влада је у потпуности посвећена заштити права детета и стварању могућности да свако дете у Србији има једнаке шансе за срећно детињство испуњено љубављу, игром и учењем.

"На том задатку и за тако важан циљ сви морамо да се удружимо, да развијемо јаке системе подршке за наше најмлађе чланове друштва како би их увек заштитили и стално оснаживали. Мисија коју Уницеф у томе има већ 75 година је најузвишенија и најлепша могућа", казала је Брнабићева.

Како је навела, огроман је број пројеката које Влада спроводи заједно са Уницефом, а један од најважнијих третира превенцију насиља над децом.

Истичући да свако друго дете пати од насилног дисциплоновања, Брнабићева је навела да је у сарадњи са Уницефом израђена национална стратегија у борби против насиља које укључује децу.

Такође, прошле недеље су седам министарстава и Канцеларија за информационе технологије и еУправу потписали протокол о пружању међусекторских услуга путем софтверског решења "Чувам те", што је, како је појаснила, прва национална платформа која се бави питањима заштите и превенције различитих врста насиља које укључује децу.

У сарадњи са Уницефом Србија ради и на обезбеђивању једнаких шанси за децу из маргинализованих група, односно пружању прилика тој деци да се укључе у све друштвене токове, да здраво одрастају у породичном окружењу, заврше школовање и остваре пун потенцијал, али и у обезбеђивању једнаком приступу квалитетном предуниверзитетском образовању за свако дете, као и обезбеђивању подршке родитељима и старатељима како би свој деци пружили одрастање и васпитање какво заслужују.

Премијерка је навела и да су сарађивали у борби против ковид 19 пандемије и то од унапређивања онлајн наставе, обезбеђивања да сва деца имају интернет у својим домовима, да свако дете има лап-топ компјутер, повећања видљивости проблема менталног здравља као последица пандемије, до набавке и дистрибуције вакцина кроз ковакс програм.

Пријему су, између осталих, присуствовали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, супруга председника Србије Тамара Вучић, амбасадор САД Ентони Годфри, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. 

премијерка је захвалила Тамари Вучић на свему што ради за благостање и здравље деце у Србији, али и на помоћи Влади у прављењу искорака у лечењу деце оболелих од ретких болести.

 "Глуве особе могу све осим да чују"

Представник Удружења глувонемих Тибор Илић, студент треће године факултета, на знаковном језику истакао је да су важне теме у животу сваке младе особе образовање, као и да сви имају право на квалитетно образовање, а када се говори о особама са инвалидитетом то значи пружити подршку која одговара сваком детету индивидуално.

Када је реч о глувим особама то подразумева двојако образовање, од којих је једно знаковно, указао је Илић и додао да мали број глувих студира, али и да он још увек нема подршку тумача.

Нагласио је да је веома важна тема за младе запошљавање, а због пандемије вируса корона сада и подршка у очувању менталног здравља.

Приметио је да, у том смислу, психолози с обзиром да не знају знаковни језик, нису у могућности да помогну онима који комуницирају тим језиком.

"Глуве особе могу све осим да чују", навео је Илић.

Директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова истакла је да се та организација од свог оснивања бави подршком деци, односно побољшању услова у којима одрастају.

"Када је Уницеф основан највише су била погођена деца, тако је и данас, али градимо бољи живот за њих, боримо се за њихова права", казала је Костадинова и додала да се боре за то да свако дете има једнак приступ здравству, иде у школу, да млади имају шансе да се запошљавају.

Указала је и на то да Уницеф у Србији сарађује на обезбеђивању бољих услова и права за децу са Владом Србије.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво