Читај ми!

Од дијагнозе до прве терапије против рака прође и 200 дана, како убрзати лечење

Подаци указују на то да ће број заражених коронавирусом премашити број онколошких пацијената, који због епидемије ковида 19 имају проблема са дијагностиковањем и лечењем рака. У Србији годишње од рака оболи 40.000, а премине готово 30.000 људи. Висока смртност од малигних болести позиционирала је нашу земљу на друго место у Европи. Из тог разлога, Форум пацијената Србије је у сарадњи са РТС-ом и Удружењем медикалних онколога наше земље, покренуо националну кампању "Нема чекања". Марко Миловановић председник Форума каже за РТС да је један од начина да се убрза процес лечења да онколошки пацијенти на шалтерима добију брзи пролаз.

Марко Миловановић истиче да је време најважнији ресурс када је у питању лечење онколошких пацијената. 

"Сви здравствени системи и код нас и у свету су оптерећени. Велики број болница је у ковид систему. Ситуација је била таква да велики број онколошкихх пацијената, а процењује се да оболи од 140.000 до 160.000 људи. Та бројка заправо није порасла, што значи да смо изгубили 20.000 онколошких пацијената. Немогуће је да се те болести нису развиле. Имамо податак да се 30 одсто онколошких пацијената у последњих годину дана јавило у терминалној фази, што значи да за њих није било много опција када је у питању излечење", навео је Миловановић.

Напомиње да у комуникацији са великим бројем удружења пацијената, дошли су до податка да од прве посете доктору, па до прве терапије прође око 200 дана.

"Када чујемо да је неко умро за месец дана од рака плућа, то није месец дана у коме се разболео, ту је много времена чекања, прегледа, лабораторија. Ми смо свесни да доктори раде све што је у њиховој моћи да се све убрза, али стално наилазе на уско грло да се стално нешто чека", казао је Миловановић.

Наводи да схватају и важност многих других болести.

"Од 40.000 људи који годишње оболи 30.000 изгуби битку. Превенција и контролни прегледи јесу важни, како би рак могао да се ухвати на време и на време лечи", истакао је Миловановић.

Указује да је прва и основна ствар у кампањи подизање свести код онколошких пацијената, да се изборе са страхом, да иду на терапије и да они који су суспектни иду на терапије.

"Након тога желимо да позовемо докторе на Други национални онколошки форум који организујемо 16. фебруара, да видимо како да приоритизујемо онколошке пацијенте. Ми смо на отварању имали и подршку државног секретара", казао је Миловановић.

На Другом онколошком форуму, каже, идеја је да учествују и лекари из Српског лекарског друштва, удружења пацијената.

"Надамо се да ћемо имати и представнике државе. Један од начина да се убрза процес је да се онколошки пацијенти добију брзи пролаз. Да се на њиховим картонима добије печат хитно, да они када се појаве на шалтеру добију прегледе што брже могуће", навео је Миловановић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво